Afbeelding
Foto: website brandweer

Nationale brandpreventieweken 2017: Hé doe de deur dicht

Algemeen Regio

Regio • Jaarlijks in de maand oktober worden in heel Nederland op initiatief van de Brandwondenstichting de Nationale Brandpreventieweken gehouden. Deze Nationale Brandpreventieweken hebben als doel aandacht te vestigen op het voorkomen van brand, voorlichting geven over brandveiligheid en om brandpreventie een positieve impuls te geven. Om dit doel te realiseren worden de Nationale Brandpreventieweken ieder jaar gekoppeld aan een centraal thema. Voor het tweede achtereenvolgende jaar is gekozen voor het thema "Hé doe de deur dicht?"

Uit het onderzoek 'Gebrand op inzicht' van het Instituut voor Fysieke Veiligheid (IFV) blijkt dat het sluiten van binnendeuren je ongeveer drie keer zoveel tijd geeft om te vluchten: van 3,5 minuut naar bijna 10 minuten. Je hebt simpelweg meer kans om veilig te vluchten en gered te worden. Naast het vertragen van rookverspreiding uit verblijfsruimten door het altijd sluiten van binnendeuren, richt de brandweer zich ook op de tijdige alarmering van de daar aanwezige mensen door goed hoorbare rookmelders.

Plaats hoorbare rookmelders

In 70 procent van de woningen is een rookmelder geplaatst., Slechts 45 procent van die rookmelders werkt en slechts 35 procent van de rookmelders is op de juiste plek geplaatst. Daarom communiceert de brandweer deze boodschap. Het is van groot belang dat rookmelders op de juiste wijze geplaatst zijn en hoorbaar zijn. Het uitsluitend plaatsen van rookmelders in de vluchtroute heeft maar beperkt effect als het slachtoffer zich in de brandruimte bevindt. In dat geval zal de rookmelder te laat afgaan om nog te kunnen vluchten. Het is dus van belang niet enkel in de vluchtroute een rookmelder te plaatsen, maar ook in de ruimten waar brand kan ontstaan en waar iemand slaapt.

De boodschap van de brandweer tijdens de brandpreventieweken 2017 luidt: Hé doe de deur dicht, sluit binnendeuren als je gaat slapen en zorg dat je een rookmelder kunt horen.

Uit de krant