Afbeelding
Foto: pr.

Zwanger of onder de 18 jaar? Dan liggen de jodiumtabletten binnenkort in jouw brievenbus

Algemeen Teylingen

Teylingen • Gezinnen met kinderen tot 18 jaar vinden in de komende twee weken een doosje met jodiumtabletten in de brievenbus. Ook zwangere vrouwen krijgen een pakket. De maatregel is landelijk en geldt in gemeenten die binnen 100 kilometer van een kerncentrale liggen. Teylingen ligt binnen dat gebied.

Tussen 10 en 24 oktober worden de jodiumtabletten aan huishoudens met jongeren tot 18 jaar bezorgd. Ook zwangere vrouwen vallen in de doelgroep, zij krijgen vanaf deze datum informatie van hun verloskundige of gynaecoloog.

Aanleiding voor de actie zijn internationale afspraken over de gezondheidsrisico's in het geval er een ramp zou gebeuren bij een van de kerncentrales in Nederland of België.

Risico op schildklierkanker

De Rijksoverheid wil dat Nederland zo goed mogelijk is voorbereid op een eventueel ongeval met een kernreactor. Omdat kernongevallen zich niet aan lands- en regiogrenzen houden, heeft Nederland de zones aangepast waarbinnen mensen over jodiumtabletten moeten beschikken. Bij een kernongeval kan radioactief jodium vrijkomen. Jodiumtabletten voorkomen dat het lichaam radioactief jodium opneemt. De maatregel richt zich op jongeren tot 18 jaar, omdat bij hen het risico op schildklierkanker door radioactief jodium groter is dan bij ouderen.

Wel in Teylingen, niet in Lisse

Teylingen ligt, net als veel gemeenten in de regio Hollands Midden, binnen 100 kilometer afstand van de kerncentrale in Borssele in Zeeland en/of het Belgische plaatsje Doel. Noordwijkerhout, Lisse en Hillegom vallen buiten de 100 kilometerzone. In deze drie gemeenten worden geen jodiumtabletten verspreid

Overigens meldt de overheid dat de kans op een kernongeval is zeer klein, omdat deze aan strenge veiligheidseisen moeten voldoen.

Meer informatie is te vinden op Rijksoverheid.nl/jodiumtabletten of kijk op de website van de gemeente. 

Uit de krant