Robin, Lucas, Annebel, Ardin en Malise – leden van de Teylingse bahá’í-gemeenschap – bezig met de organisatie van de viering. | Foto: PR
Robin, Lucas, Annebel, Ardin en Malise – leden van de Teylingse bahá’í-gemeenschap – bezig met de organisatie van de viering. | Foto: PR Foto: PR

Jubileum voor Teylingse bahá'ís

Algemeen

Op 21 oktober vieren de bahá'ís van Teylingen in @hok de geboortedag van Bahá'u'lláh, de stichter van hun geloof 200 jaar geleden.

Dit ronde jaartal is aanleiding voor vieringen over de hele wereld. In Teylingen staat de bahá'í-gemeenschap van circa 20 gelovigen stil bij deze gebeurtenis met een presentatie en filmvertoning. De stichter van het Bahá'í Geloof staat bekend onder de naam Bahá'u'lláh, hetgeen Perzisch is voor Glorie van God. Bahá'u'lláh werd in 1817 geboren nabij Teheran in het huidige Iran. In 1863 verklaarde hij een boodschapper van God te zijn met een boodschap toegespitst op de noden van de mensheid in deze tijd. Sindsdien heeft het Bahá'í-geloof zich over de wereld verspreid en kent circa 7 miljoen gelovigen. In Nederland wonen 1500 bahá'ís, waarvan 20 in Voorhout.

Centraal in de boodschap van Bahá'u'lláh staat de noodzaak en behoefte aan eenheid. Ieder mens is gelijkwaardig en hoewel de mensheid zeer gevarieerd is, is zij in wezen één. Deze variëteit hoeft geen bron van onenigheid te zijn, maar is juist een verrijking. Racisme, nationalisme, vooroordelen op basis van sociale klassen of geslacht worden gezien als kunstmatige belemmeringen voor eenheid. Verdeeldheid ligt aan de basis van veel van de huidige conflicten in de wereld en de bahá'ís zien de onderlinge verbondenheid van mensen als oplossing. In Voorhout organiseren de bahá'ís verschillende activiteiten om invulling te geven aan hun geloof. Een programma voor de morele en geestelijke educatie van kinderen richt zich op het overbrengen van deugden als eerlijkheid, vriendelijkheid, oprechtheid en rechtvaardigheid. Het programma voor de bekrachtiging van jeugd bemoedigt de jeugd in het vormen van een morele identiteit en het bijdragen aan het welzijn van anderen. Voor volwassenen zijn er gebedsbijeenkomsten en leerkringen. Tijdens de viering op zaterdag kunnen mensen kennis maken met Bahá'u'lláh en de Teylingse bahá'ís. Op zondag zijn de activiteiten open voor bezoekers. Voor meer informatie over de viering en de activiteiten kunt u terecht op http://teylingen.bahai.nl of via 06-14765621.

Uit de krant