Leny Noteboom: 'Mantelzorgen hoeft men niet áltijd alleen te dragen'. | Foto: pr.
Leny Noteboom: 'Mantelzorgen hoeft men niet áltijd alleen te dragen'. | Foto: pr. Foto: pr.

'De Dag van de Mantelzorg: gezellig, ontspannen en informatief'

Algemeen

Leny Noteboom, mantelzorgadviseur bij Welzijn Teylingen, verwelkomt op zaterdag 11 november weer veel mantelzorgers uit Teylingen tijdens de Dag van de Mantelzorg. Zij vertelt waarom het zo'n fijne dag is voor mantelzorgers en welzijnsorganisaties.

"Wanneer je intensief lang en onbetaald voor een persoon met (chronische) ziekte of beperking zorgt en je hebt een persoonlijke band, dan heet dat mantelzorgen. Of deze persoon thuis of uit huis verzorgd wordt, mantelzorgen vraagt veel. Dagen kunnen niet altijd ingedeeld worden zoals je dat zelf zou willen, want alles staat in het teken van die ander. Ook al zorgt men met veel liefde voor deze persoon. Daarnaast is het niet altijd duidelijk welke ondersteuning of praktische mogelijkheden er zijn en waar je deze kan krijgen."

Aan het woord is Leny Noteboom, al een aantal jaren werkzaam bij Welzijn Teylingen. Daarnaast is ze ook ervaringsdeskundige. "Als mantelzorgadviseur wil ik mensen ondersteunen, door onder andere tijdens de landelijke Dag van de Mantelzorg een ontspannen dag aan te bieden aan mantelzorgers in Teylingen. Een dag waarop mantelzorgers gehoord worden, kennis op doen, informatie verkrijgen, met elkaar in contact komen, maar vooral ook kunnen ontspannen. Een dag waarop mantelzorgers ook de mogelijkheid hebben om persoonlijk met organisaties en instanties in gesprek te gaan om te horen wat zij aan ondersteuning kunnen bieden. Het thema is 'Mantelzorg doe je samen', want het mantelzorgen hoeft men niet áltijd alleen te dragen."

Even weg zijn
Burgemeester Carla Breuer opent de Dag van de Mantelzorg om 9.45 uur. Het programma loopt tot 15.00 uur. Deelnemers kunnen er ook voor kiezen een dagdeel langs te komen.

Voor mantelzorgers die zich afvragen of dit wel voor hen is, heeft Noteboom een advies. "Ieder jaar horen we weer hoe geslaagd het was, hoe mantelzorgers soms getwijfeld hebben om te komen en uiteindelijk zo blij zijn dat ze zich aangemeld hebben. Dit wordt vaak veroorzaakt omdat mensen de zorg vanzelfsprekend vinden en zichzelf niet de naam mantelzorger willen geven. Toch vinden veel mensen het achteraf fijn om de zorgen en de dingen waar ze tegenaan lopen te kunnen delen, nuttige tips op te doen en informatie te kunnen krijgen. Maar vooral ook om even weg van de zorg te zijn en te ontspannen bij een gezichtsverzorging, massage of creatieve bezigheid en een lunch!"

Aanmelden
Mantelzorgers ingeschreven bij Welzijn Teylingen hebben inmiddels een persoonlijke uitnodiging ontvangen. Ook andere mantelzorgers in Teylingen kunnen zich aanmelden. Dat kan via de websiteagenda van www.welzijnteylingen.nl of telefonisch; 0252 -231805. Er is niet onbeperkt plek, voor aanmelding geldt vol is vol. Na aanmelding wordt een aanmeldformulier gestuurd waarop deelnemers keuze voor de verwenactiviteiten en workshopkeuzes kunnen aangeven.

Uit de krant