Jacoba van Beieren komt even een kijkje nemen wat er gaande is op 'haar brug'. | Foto: Peter Schipper
Jacoba van Beieren komt even een kijkje nemen wat er gaande is op 'haar brug'. | Foto: Peter Schipper Foto: peter schipper

Onthulling naamborden op Teylingse bruggen

Algemeen

Teylingen ♦ Op de Houtsvestersbrug (grens Sassenheim Voorhout tegenover de ruïne van Teylingen) vond zaterdag 14 oktober een korte plechtigheid plaats.

Met de onthulling van deze naamborden had ook nog even gewacht kunnen worden en had de allerlaatste onthulling met enige luister kunnen plaatsvinden. Maar kennelijk waren gemeente en de drie historische verenigingen (Historische Kring Voorhout, HKV, Stichting Oud Sassenheim, SOS en het Historisch Genootschap Warmelda) ervan op de hoogte, dat het 14 oktober een mooie nazomerdag zou zijn.

Peter Vlasveld van de HKV verwelkomde naast wethouder Cees van Velzen, enkele medewerkers van de Gemeente en de overige aanwezigen die zich hadden verzameld op en nabij de Houtvestersbrug. Hij schetste de doorloop van het naamgevingsproject en sprak waardering uit voor de medewerking van gemeente, leden van de naamgevingscommissie en later de leden van de werkgroep die de ontwerpen van de naamborden heeft gemaakt. In het bijzonder Piet Langeveld, lid van het bestuur van SOS voor zijn inventieve en creatieve werk bij het ontwerpen en op de computer uitwerken van de bij elke brug passende naamborden. Van Velzen vertelde waarom voor deze plechtigheid de keuze was gevallen op de Houtvesterbrug. Heel verrassend werd hij in de rede gevallen door de komst van Jacoba Van Beieren, die vanuit haar slot naar de brug kwam om te zien wat zich daar afspeelde. Ze vroeg de wethouder wat er te doen was 'in haar tuin en op haar brug' en werd door Van Velzen direct gerustgesteld. Hij ging nog even in op de lange doorlooptijd van het project, maar schetste dat nu dat project bijna is voltooid vooral het fraaie resultaat telt en minder dat het wel wat lang heeft geduurd. Ook hij memoreerde nog het uitstekend gedocumenteerde voorstel voor de uitvoering van de brugnamen, waarvoor in het bijzonder Langeveld veel complimenten verdient.

Vervolgens heeft hij geassisteerd door uiteraard Jacoba van Beieren en Aad Boer, voorzitter van Warmelda, Alfred Pop, voorzitter van SOS en Cok van Steijn, voorzitter van HKV op de leuning aan de noordzijde van de brug de Sassenheimse vlag weggenomen en vervolgens op leuning aan de zuidzijde van de brug de Voorhoutse vlag. Daarmee werden de fraaie naamborden zichtbaar.

Alle aanwezigen waren het er over eens, dat deze naamborden een bijzondere verfraaiing zijn van deze brug.

De onthulling was de start van de laatste fase van het naamvermeldingsproject, een project van de gemeente Teylingen de drie historische verenigingen in de gemeente. In 2010 stelde een van de leden van de Historische Kring Voorhout (HKV) voor, een initiatief te nemen opdat alle bruggen in Voorhout een (formele) naam zouden krijgen. Het bestuur van de HKV heeft daarover contact opgenomen met de gemeente en in een overleg met wethouder Cees van Velzen werd besloten dat voorstel te honoreren, maar ook het uit te breiden tot alle stenen en betonnen bruggen in de gemeente en in eigendom van de gemeente. De Stichting Oud Sassenheim (SOS) en het Historisch Genootschap Warmelda namen samen met de HKV op verzoek van de gemeente plaats in een naamgevingscommissie die in het voorjaar van 2012 rapporteerde aan de gemeente. Op 10 april 2012 heeft het college de namen van bruggen vastgesteld.

Een suggestie van Van Velzen resulteerde in 2014 in de publicatie Bruggen in Teylingen (een gezamenlijke productie van de drie verenigingen en de gemeente). Aan alle leden van SOS, Warmelda en HKV is in dat jaar een exemplaar van die publicatie aangeboden.

Vervolgens is door de drie verenigingen aan de gemeente het verzoek gericht, om op al deze bruggen passende naamborden te plaatsen. Ook dat voorstel is door de gemeente gehonoreerd, maar wel onder de voorwaarde, dat de verenigingen voor die naamborden een ontwerp zouden voorstellen. In 2015 is aan de wethouder een voorstel overhandigd, waarna de gemeente in de begroting voor 2017 de voor dat doel noodzakelijke middelen heeft opgenomen. Er zijn offertes uitgebracht en in het voorjaar is de opdracht voor de vervaardiging van de naamborden gegund. De naamborden zijn nu vrijwel allemaal geproduceerd. Nog voor de jaarwisseling 2017 – 2018 zal op beide leuningen van alle bruggen in de gemeente een bij die brug passend naambord zijn aangebracht.

Uit de krant