Twee archeologen van 'Erfgoed Leiden en Omstreken' geven les over determineren en dateren van scherven.
Twee archeologen van 'Erfgoed Leiden en Omstreken' geven les over determineren en dateren van scherven. Foto: PR

Amateurarcheologen aan de slag

Historie

Jong en oud nam afgelopen zaterdag deel aan een workshop archeologie, die in het kader van de Nationale Archeologiedagen werd gehouden in 'De Coy', het nieuwe onderkomen van de SOS aan de Kagerdreef.

Onder de illustere naam 'Scherven brengen geluk' gaven twee archeologen van 'Erfgoed Leiden en Omstreken' een uitgebreide en leerzame les over determineren en dateren van opgegraven scherven. Barbara Gumbert en Anne Hiske gaven aan de hand van meegebrachte materialen een tijdpad aan ter herkenning en datering van scherven en voorwerpen. Voor zover mogelijk waren deze weer gereconstrueerd tot de oorspronkelijke schalen, bekers, kookpotten of kannetjes die ze ooit waren.
De les ging van het simpele grove aardewerk uit de ijzertijd naar het zeer verfijnde Terra Sigilata van de Romeinen en het inheemse aardewerk uit diezelfde tijd. Van het ruwwandige naar het gladwandige aardewerk en via de kogelpotten uit de middeleeuwen naar het steengoed dat we zo goed kennen van de bekende Jacobakannetjes. Van het roodbakkend aardewerk naar het aardewerk met tinglazuur en via het minder bekende Werra naar het majolica en porselein. Heel veel soorten materiaal kwamen voorbij.
Ademloos werd er naar de uitleg van de twee archeologen geluisterd. Daarna moest de werkgroep zelf aan het werk om te laten zien wat er was opgestoken. De dames van Erfgoed Leiden en Omstreken konden tevreden naar huis, alsmede dorpsarcheoloog en SOS-lid Aad van der Geest. Sassenheim heeft er weer een paar enthousiaste amateurarcheologen bij.

Uit de krant