Cast, producenten en regisseur met Musical Award voor Beste Jeugdvoorstelling.
Cast, producenten en regisseur met Musical Award voor Beste Jeugdvoorstelling. Foto: LEVIN EN PAULA PHOTOGRAPHY

Nienke Latten uit Sassenheim op podium met De Gelaarsde Kat

Algemeen

Sassenheim ♦ Een echte prinses spelen, dat was de droom van Nienke Latten uit Sassenheim toen zij vier jaar geleden haar opleiding aan het muziektheater Tilburg begon. Sneller dan verwacht kwam haar droom uit. Het komende halfjaar staat ze op het podium met de Eftelingproductie De Gelaarsde Kat, waarin ze prinses Tessa speelt. Zondag 15 oktober ging de musical in première in Rotterdam.

Door Esther Luijk

"Het was een dag met een gouden randje", verzucht Nienke gelukzalig. "We hebben heel hard gewerkt om deze productie binnen een paar weken op de planken te krijgen en om het dan tot leven te zien komen voor een publiek is wel heel speciaal. Normaal gesproken duurt het jaren voordat je mee mag doen met een grote productie. Ik was al heel gezegend geweest als ik een rol in het ensemble gekregen had", zegt ze. "Dan had ik vanuit daar door kunnen groeien. Toen ik hoorde dat ik een van de hoofdrollen had, ging ik helemaal uit m'n dak!" Nienke speelt de rol van prinses Tessa, de dochter van een koning die haar al vanaf kinds af aan klaarstoomt om te kunnen trouwen met een edelman. Dit tot ongenoegen van Tessa zelf, die helemaal niet wil trouwen met een heer van stand. Als ze op een dag het paleis uitvlucht, loopt ze molenaarszoon Bas tegen het lijf en het is liefde op het eerste gezicht. Desondanks keert ze terug naar het paleis om aan de verwachtingen van haar vader te voldoen. Bas' hart is gebroken, maar zijn magische Gelaarsde Kat helpt hem om de prinses voor zich te winnen. De kersverse musicalster heeft al veel audities achter de rug, waar ze dan steeds op een haar na achter het net viste. "In het vierde jaar van de opleiding sla je je vleugels uit en ga je audities doen in binnen- en buitenland, net wat je wilt. Er zijn altijd mensen met meer ervaring of die beter bij het type passen, dus je krijgt ook vaak nee te horen. Dat kan wel eens frustrerend, maar je moet nooit opgeven."

Dat ze ondanks haar weinige ervaring toch een hoofdrol heeft gekregen, stemt haar dan ook extra gelukkig. "De producers willen geen risico lopen, een musical opzetten kost natuurlijk veel geld. Ik ben heel blij dat me toch een kans hebben durven geven en dat het publiek zo enthousiast reageerde." Nu haar jeugddroom is uitgekomen, heeft de prinses weer tijd om een nieuwe wens na te jagen. "Nu kan ik mijn lat weer verhogen", vertelt ze. "In de musicalwereld is nooit iets af, het kan altijd beter. Als iets is gelukt, mag je daar trots op zijn, maar je gaat daarna weer verder om jezelf te verbeteren." Ze auditeert alweer voor eventuele volgende rollen. "Maar het zijn wel vergelijkbare rollen als van de prinses. Ik word vaak uitgenodigd voor de rol van 'jonge geliefde', omdat dat past bij mijn stem en bij mijn typecast. Dat vind ik gelukkig ook het allerleukst om te spelen!" Uiteindelijk hoopt Nienke nog eens in Duitsland op de planken te staan. "Het musicalaanbod is enorm daar, dus dat wordt mijn nieuwe droom!"

De familiemusical is nog tot 15 april te zien in verschillende theaters in Nederland en België.

Uit de krant