Hoe komt u binnen als u uw sleutel bent vergeten of als de sleutel afbreekt in het slot?
Hoe komt u binnen als u uw sleutel bent vergeten of als de sleutel afbreekt in het slot? Foto: pixabay

Houd louche slotenmaker buiten de deur

Algemeen Regio

PREVENTIE • Stel: u komt terug van een etentje. Op het moment dat u uw voordeur wil openen, breekt de sleutel af in het slot. Het is al donker, het regent. Wat nu? Grote kans dat u even op uw telefoon googelt naar een slotenmaker met 24-uursdienst. Dit kan achteraf echter voor onaangename verrassingen zorgen. Sommige bedrijven die groots adverteren met hun dag-en-nachtservice zijn er niet zozeer op uit om netjes te helpen, maar vooral om op een makkelijke manier veel geld te verdienen. Lilian Tieman, adviseur bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), legt uit hoe u louche slotenmakers buiten de deur houdt en daarmee een torenhoge rekening voorkomt.

Op het moment dat u uw eigen huis niet in kunt, wilt u waarschijnlijk het liefst dat er zo snel mogelijk iemand langskomt om te helpen. U zal bij uw 'redder in nood' waarschijnlijk niet uitgebreid informeren naar de te verwachten kosten. Het belangrijkste is dat u snel uw huis weer in kan. Dat weten kwaadwillende slotenmakers maar al te goed. Met als resultaat: een factuur met een buitensporig hoog bedrag voor de geleverde diensten. Bedragen van 600 euro of zelfs nog veel meer komen voor. Klanten die hier niet akkoord mee gaan, worden allerminst vriendelijk te woord gestaan. Het CCV ontvangt zelfs veelvuldig meldingen van bewoners die geïntimideerd zijn.

In alle rust
Volgens Tieman kunt u veel ellende voorkomen door, al voordat de nood aan de man is, wat zaken te regelen. "Wacht niet tot het moment dat u buitengesloten bent. Maar ga nu al, in alle rust, eens op zoek naar een betrouwbare slotenmaker. Kies een bedrijf bij u in de buurt en loop er eens binnen. Het loont ook de moeite om het telefoonnummer van dit bedrijf in uw mobiel te zetten. Zo weet u wie u kunt bellen in geval van nood. Sommige slotenmakers beschikken ook over stickers met hun contactgegevens, die u op de deur kunt plakken. Om helemaal zeker te zijn van uw zaak, kiest u voor een onderneming die aangesloten is bij het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Deze bedrijven moeten voldoen aan een aantal strenge kwaliteitseisen. Louche praktijken maken daar uiteraard geen onderdeel van uit. De aangesloten bedrijven kiezen er vrijwillig voor om gecontroleerd te worden, zodat u als klant vertrouwen kunt hebben in hun vakmanschap." 
Het is eenvoudig na te gaan welke bedrijven PKVW-erkend zijn. Op www.politiekeurmerk.nl vindt u, op plaatsnaam of postcode, alle gecertificeerde PKVW-bedrijven. Door direct even op de website te kijken, weet u zeker dat u echt met een PKVW-bedrijf te maken hebt en niet met een slotenmaker die ten onrechte het PKVW-logo gebruikt. 

Voorrijkosten
Mocht u buitengesloten zijn en nog geen betrouwbaar bedrijf gevonden hebben, kies dan bij voorkeur voor een bedrijf waarvan u zeker weet dat het bij u in de buurt gevestigd is", adviseert Tieman. "Ga niet af op grote advertenties van onbekende slotenmakers. Kijk of het bedrijf een website heeft waar een bezoekadres en een vast (dus geen mobiel) telefoonnummer op vermeld worden." Het is volgens haar in ieder geval verstandig om de slotenmaker telefonisch te vragen of hij vooraf een prijsindicatie voor zijn diensten kan geven voor het vervangen van een slot of openen van uw deur. "Vraag goed door. Bedenk dat veel malafide bedrijven aanvankelijk alleen de voorrijkosten noemen. Veelgehoorde bedragen zijn dertig á veertig euro. Deze worden vermeld om u op uw gemak te stellen, maar hiervoor heeft u geen nieuw slot. Voor het openen van een deur midden in de nacht zult u bij geen enkel bedrijf op zo'n laag bedrag uitkomen." 
Bent u niet zo'n doorvrager of staat uw hoofd daar op dat moment niet naar? Dan is het wellicht een idee om een nachtje bij vrienden of familie te overnachten. Zodat u de volgende dag in alle rust op zoek kunt gaan naar een betrouwbaar bedrijf. Voorkomen is - zeker bij deze vorm van oplichting - altijd beter dan genezen. 
Meer weten over dit onderwerp, kijk op www.politiekeurmerk.nl voor nog meer tips hoe u kunt voorkomen om slachtoffer te worden van dit soort bedrijven.
 

Uit de krant