De molenromp van Speelman aan de H. Knoopstraat in Sassenheim. | Foto: pr
De molenromp van Speelman aan de H. Knoopstraat in Sassenheim. | Foto: pr Foto: Caroline Spaans

Al decennia reuring in politiek Teylingen over molenromp

Politiek Sassenheim

Sassenheim • In 1993 ging de molenromp van Speelman aan de H. Knoopstraat voor 1 gulden over naar de stichting De Molen van Sassenheim. Met de afspraak dat zij die afgefakkelde korenstellingsmolen weer gingen afbouwen. En dat handjeklap houdt nu de politiek al sinds het ontstaan van de gefuseerde gemeente Teylingen goed bezig. En ook in de afgelopen raadscommissie Ruimte was het weer troef.

Door Nico Kuyt

Het hele gedoe heeft de tragiek van de Grieks drama in zich. Het houten bovendeel van de toen al zeer bejaarde molen fakkelde in 1869 af. Een blikseminslag was de oorzaak, een directe ingreep van de weergoden en de eerste rampspoed. Sindsdien is het een wat zielige romp, maar toch een rijksmonument. Aan het eind van de vorige eeuw bekroop de gedachte de molen weer af te bouwen. Het moest weer de trots van Sassenheim worden. Noest werd er eerst de Postwijk omheen gebouwd terwijl de stichting geld sprokkelde voor de herbouw maar helaas, opnieuw sloeg het noodlot toe. Een ambtenaar vergiste zich in de hoogte in het bestemmingsplan. Er werd een hoogte opgenomen van 15 meter, terwijl 24 meter voor een afbouw nodig is.

Het eerste B&W van Teylingen hief de handen in de lucht. Een afbouw zou voor de Raad van State zeker stranden. Maar de gemeenteraad dacht destijds anders. Het was zuiver om de procedure voor een aanpassing van het bestemmingsplan gewoon voort te zetten. Het strandde jammerlijk en de nieuw gekozen gemeenteraad koos in 2013 om een afbouw af te blazen. Met het verschil van één stem in de gemeenteraad. De stichting kreeg zijn gulden weer terug. Allerlei rechtszaken tussen de stichting en de gemeente ontstonden, waar lustig gespat werd met euro's, met name voor raadsheren. Er werd uiteindelijk maar besloten om een bredere invulling van functies voor de romp te geven om het beheer financieel op te hijsen. En zo kwam dat voorstel deze maand in de raadscommissie Ruimte. Daarbij werd tevens de maximale hoogte beperkt van 15 meter naar de huidige 9,5 meter. De romp zou zo de huidige romp wel voor een tijdje blijven.

Afbouw

Maar een Grieks drama gaat nu eenmaal gewoon door, zo schrijft de geschiedenis. De droefenis sloeg vorige week dan ook wederom stevig toe. Vooraf aan de bespreking kwam Gozeling, voorzitter van het bestuur, de teleurstelling bezingen over die gefrustreerde afbouw. De belofte van het unieke gebouw moet door de gemeente worden ingelost, zo klonk zijn mantra. De wijk is overigens helemaal gebouwd naar de windrechten voor de afgebouwde molen, die nu eenmaal af te toe moet draaien. En dat recht is nooit vervallen, zo antwoordde hij op vragen van Fred Koot (D66). En enkele fracties gevoelden eveneens het rukken en trekken rond het lot van een afbouw van die oude stenen romp. Bij sommigen fluisterde zelfs de hoop in de oren om die droom weer nieuw leven in te blazen, gevoelens die overigens inmiddels al 25 jaar de boezem van de raad kwelt, maar nog geen genoegdoening baarde. Maar op 26 oktober aanstaande zouden er in de gemeenteraad zomaar allerlei moties en voorstellen kunnen worden ingediend om voor de zoveelste maal weer eens te kijken naar een afbouw.

Wethouder Bas Brekelmans wees er evenwel fijntjes op dat er in 2013 een hele discussie door de toenmalige raad is gevoerd over het wel heel moeizame juridische succes. "Het is wel heel inconsequent om aan de wortels van eerdere beslissingen te hakken. Het moet ook duidelijk zijn voor de inwoners in de omgeving die de afbouw helemaal niet willen", zo stipte hij aan. Maar in een Grieks drama wordt niet naar een afsluiting gezocht. Het ligt aan de hun goden welk een toekomst het oude bouwsel zal krijgen. Nou, misschien toch een dwarse beslissing van de gemeenteraad?

Uit de krant