Sassenheimse kunstenares wint tiende Groene Hart Kunstprijs | De Teylinger
Logo deteylinger.nl
Sassenheim

Sassenheimse kunstenares wint tiende Groene Hart Kunstprijs

Goke Leverland wint met het bronzen ''Oude Eik" de eerste prijs. | Foto: pr.
Goke Leverland wint met het bronzen ''Oude Eik" de eerste prijs. | Foto: pr. (Foto: pr.)

Sassenheim • Goke Leverland uit Sassenheim heeft de tiende editie van de Groene Hart Kunstprijs gewonnen. Uit handen van acteur Bram van der Vlugt ontving zij vrijdag 20 oktober de bijbehorende trofee en een cheque van 2.000 euro.

De Stichting Kunstpromotie Groene Hart viert een jubileumjaar. De tweejaarlijkse Groene Hart Kunstprijs wordt inmiddels voor de tiende keer uitgereikt. Met het thema 'Licht, Leven, Landschap' had de Stichting de kunstenaars als opdracht meegegeven het Groene Hart van Nederland zodanig uit te beelden dat daarmee de bijzondere schoonheid, de kwetsbaarheid van het landschap en het authentieke leven en activiteit in het gebied van het Groene Hart tot uiting kwam.

Ruim honderd deelnemers

Zo'n 180 kunstenaars schreven zich in en 156 kunstenaars - 75 professionals en 81 amateurs - werden beoordeeld door de professionele jury, bestaande uit textielkunstenaar Greet van Duijn, uitgever & kunstkenner Ad van Gaalen (voorzitter), keramist & glaskunstenaar Marianne Hartemink, kunstschilder Peter van Loenhout, fotograaf Hans van Ommeren, en beeldhouwer in brons Kitty Warnawa.

Teylingse winnaar

De jury kende het werk van de uit Sassenheim afkomstige Goke Leverland de eerste prijs toe bij de professionals. Leverland bouwde van fragiele bronzen elementen - vermoedelijk afvalelementen uit de bronsgieterij -  een monumentale elegante boom op, 'Oude Eik', met, bij juiste belichting, een indrukwekkend schaduwspel op de achtergrond. Naast de Groene Hart Kunstprijs trofee kreeg de kunstenares ook een cheque van 2.000 euro.

Mark de Jong uit Voorhout maakte indruk met zijn glastableau "Groenehart Spanning. Hij eindigde hiermee op de gedeelde vijfde plaats. 

De beste inzending van de amateur-kunstenaars kwam van Magda de Groot uit Leiderdorp. Zij maakte het acrylverfschilderij "Impressie van het Groene Hart" en ontving een cheque van 1.000 euro.

Expositie en publieksprijs

Alle ingezonden 156 kunstwerken zijn tot en met vrijdag 24 november te bekijken  in Galerie Hoeve Rijlaarsdam in Nieuwkoop. Kijk voor openingstijden op www.groenehartkunst.nl. Op die website kan het publiek tot 11 november een stem uitbrengen voor de Publieksprijs. Die wordt op 12 november uitgereikt. 

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225521&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225519&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>