Foto van de bevrijding van Sassenheim, in mei 1945. | Foto: archief/ SOS
Foto van de bevrijding van Sassenheim, in mei 1945. | Foto: archief/ SOS Foto: archief SOS

Lezing over Sassenheim in de twintigste eeuw

Historie Sassenheim

Sassenheim • Van veeteelt en bloembollenteelt naar een geïndustrialiseerd dorp. Sassenheim is tussen 1900 en 2000 ontzettend veranderd. In de maand van de geschiedenis is er daarom een lezing over Sassenheim, op donderdag 26 oktober om 20.00 uur in de bibliotheek (Kerklaan 42).

De dorpen in de Bollenstreek zijn ontstaan op diverse schelpenritsen waarover ook de oudste natuurlijke verbindingsweg van Haarlem naar Den Haag via Leiden was. Denk aan de postkoetsen, later de in de zeventiende eeuw kwam daar de trekschuiten in de Leidschevaart bij. En in de negentiende eeuw de stoomtrein.

Van veeteelt naar naar bloembollenteelt

Omstreeks 1900 bestond Sassenheim nog maar uit enkele straten met de Hoofdstraat als belangrijkste straat. Rond 1880 ontwikkelde Sassenheim van een dorp wat bestond van veeteelt en kleinschalige landbouw, vaak een gemengde bedrijven met veeteelt, tuinbouw en een boomgaard en de daar bijbehorende ambachten naar de bloembollenteelt. De overproductie in de bloembollenteelt en de invloed van de WO-I (1914/1918), alsmede de crisis in de jaren dertig maakte duidelijk dat er andere werkverschaffing noodzakelijk was. Mede door de inzet van Burgemeester J.P. Gouverneur werd gezocht naar meer industrie voor de werkgelegenheid in het dorp.

Dit werd gevonden in onder andere de asfalt en stalenbuizen fabriek Rhenania, en met de komst van Sikkens Lakken in 1939 naar Sassenheim. Na de Tweede Wereldoorlog kwam de gereedschap fabriek Van Rohn en in de oude Rhenaniafabriekshallen ging Hart Nibbedig en Greeve met de assemblage van de DKW auto's aan de slag. Later werd dit de Auto-Unio en in de jaren zestig na het verdwijnen van de DKW gevolgd door Datsun.

Kaarten

Kaarten zijn te bestellen via de website www.bibliotheekbollenstreek.nl of aan de balie van de bibliotheek. De kaarten kosten voor leden 5 euro en niet-leden 10 euro.

Uit de krant