Jasper van Koppen en Hans van der Linden geven leiding aan een compagnie van het Korps Nationale Reserve.
Jasper van Koppen en Hans van der Linden geven leiding aan een compagnie van het Korps Nationale Reserve.

Militairen oefenen in Teylingen

Algemeen Teylingen

Teylingen n Bijna 150 militairen strijken op donderdag 26 oktober neer in Teylingen, Lisse en Hillegom. De compagnie van het Korps Nationale Reserve traint drie dagen lang in de Bollenstreek. 

Het Korps Nationale Reserve bestaat uit reservisten; mensen die naast hun reguliere baan inzetbaar zijn. De groep is een mix van voormalig beroepsmilitairen en geïnteresseerde burgers die geen militair verleden hebben. De kerntaak van het Korps Nationale Reserve is het bewaken en beveiligen van het eigen grondgebied. Zo hielpen ze onder andere mee tijdens de NSS-top in 2014 en onlangs nog bij de zoektocht naar de vermiste Anne Faber. 

Tijdelijke locaties

De compagnie verdeelt zich donderdag over tijdelijke locaties, waar ze drie dagen lang verblijven en dus ook slapen. De groepen stationeren zich bij sporthal De Tulp in Voorhout, Sport- en Recreatiecomplex Wasbeek in Sassenheim, bij de parkeerplaats van FC Lisse en op een locatie in Warmond. De commandopost komt bij de brandweergarage in Sassenheim.

De compagnie krijgt een fictief dreigingsscenario voorgelegd, waarin ze moeten handelen. Een van de doelen van de oefening is dat militairen contact leggen met inwoners. Inwoners worden dan ook uitgenodigd om vragen te stellen aan de militairen. Op donderdag is er een sociale patrouille op weekmarkt in Sassenheim, op vrijdag in Voorhout en op zaterdag in Warmond. 

Controlepunten

Zowel overdag, 's avonds en 's nachts zijn ze te zien tijdens patrouilles te voet en met voertuigen. Op donderdag 26 en vrijdag 27 oktober richten de militairen controlepunten in om passerende personen en voertuigen te controleren, waarbij deelname vrijwillig is. 

Overdracht bij Sassembourg

Op zaterdagmiddag 28 oktober is de oefening afgelopen. Daarna is er een speciale ceremonie op het plein voor Sassembourg in Sassenheim voor de commando-overdracht. Kapitein Hans van der Linden, werkzaam als directeur van STIWA, draagt het commando om 14.30 uur over aan zijn opvolger Jasper van Koppen. Normaliter vindt een dergelijke ceremonie plaats op een kazerneterrein. Inwoners zijn van harte welkom bij de overdracht. 


 

Uit de krant