Afbeelding
Foto: pr

Fonds om huisuitzetting huurders te voorkomen

Politiek Teylingen

Teylingen • B&W gaat de gemeenteraad voorstellen om een fonds op te richten die huisuitzettingen van sociale huurders zoveel mogelijk moet voorkomen.

Door Nico Kuyt

Het fonds verstrekt leningen van maximaal drie maanden huur aan huurders van sociale huurwoningen met een huurachterstand van twee maanden. In de praktijk blijkt namelijk dat, na de aanmelding bij de sociale dienst en schulddienstverlening, het enige tijd duurt voordat er met alle schuldeisers een regeling getroffen is, ook al wordt dit met grote spoed behandeld. Hierdoor loopt de huurschuld verder op en komt de deurwaarder in beeld, waardoor de schulden nog verder oplopen. Door een fonds in te stellen wordt een regeling getroffen voor de huurschuld.

Het bedrag dat ter beschikking wordt gesteld is in de vorm van een renteloze lening. De wijze van terugbetaling geschiedt in overleg met de nalatige huurder. Er liggen financiële belangen bij overheid en woningcorporaties om huisuitzetting te voorkomen. De kosten, zoals voor zorg en maatschappelijke opvang, om die uitgezette huurders weer op de rit te krijgen kunnen oplopen tot 100.000 euro. En voor de corporaties worden deze geschat op 7.500 euro.

Het fonds is alleen beschikbaar voor huurders die in een sociale huurwoning wonen, de vrijesectorwoningen of die in de particuliere sector vallen erbuiten. Het wordt samen met de gemeenten Hillegom, Lisse, Noordwijk en Noordwijkerhout opgezet. De gemeenten dragen 83 procent bij aan het fonds en de woningcorporaties 17 procent. Op 30 november neemt de gemeenteraad een besluit over de verordening van het fonds zodat deze ingesteld kan worden.

Uit de krant