| Foto: pr.
| Foto: pr. Foto: pr.

Lekker lezen: Tips van de bieb!

Algemeen Teylingen

Bieb • Migratie is een van de grootste thema's van deze tijd. Ook voor schrijvers vormen de verhalen van vluchtelingen een bron van inspiratie. Programmamanager Dionne Dinkhuijsen en collectiespecialist Lydia Verbart van de Bibliotheek Bollenstreek zetten hun favorieten op een rij. 

De dood van Murat Idrissi / Tommy Wieringa

Net zo indrukwekkend als 'Dit zijn de namen' is het verhaal over Murat Idrissi, die in een kofferbak naar een betere toekomst wil reizen. Murat overleeft de overtocht niet. Twee Marokkaans-Nederlandse vrouwen rijden met de dode vluchteling Spanje binnen en laten hem daar achter. Heftig boek dat stof geeft tot nadenken.

Salam Europa! / Kader Abdolah

Sjeed Djamal, zelf vluchteling, gaat op zoek naar de verhalen van de Sjah van Perzië, die rond 1880 een reis maakte door Europa. Djamal krijgt zijn reisdagboek in handen en besluit de reis over te doen. Je leest over de schatrijke Sjah in het toenmalige Europa en over de reis van Djamal nu, met Syrische vluchtelingen die oversteken in gammele bootjes. Het oude Europa met de tsaar, Monet en koningin Victoria versus het moderne Europa met immigratie, populistische politici en nepnieuws. Prachtige actuele roman, die bijna leest als een Europees sprookje.

De val van een fundamentalist / Mohsin Hamid

Dit fantastische boek sluit aan bij het thema migratie. Changez studeert en werkt in Amerika en is zeer succesvol, maar dat verandert na de aanslagen op de Twin Towers. Mensen reageren anders op hem en Changez past zich aan. De sfeer in het land heeft invloed op zijn denken en zijn succes; hij raakt de weg kwijt en gaat terug naar Pakistan. Tijdens het vertellen van zijn verhaal stijgt de spanning. Hoe loopt het nu eigenlijk af en wie is toch die Amerikaan?

De tip van Lydia Verbart:

Mijn woestijn / Waris Dirie

Dirie beschrijft haar harde jeugd in Somalië. Ze ontsnapt aan haar vader die haar wil uithuwelijken aan een oude man en komt terecht in Mogadishu en Londen. Ze begint als huishoudster, maar eindigt als wereldberoemd fotomodel en VN-ambassadeur die strijdt voor vrouwenrechten. Indrukwekkend boek, dat getuigt van grote moed en doorzettingsvermogen.

Uit de krant