Rond hun 15e beginnen jongeren met tongzoenen. Het duurt gemiddeld nog zo'n twee jaar voor ze overgaan tot 'de daad'.
Rond hun 15e beginnen jongeren met tongzoenen. Het duurt gemiddeld nog zo'n twee jaar voor ze overgaan tot 'de daad'. Foto: pr

Derde editie onderzoek 'Seks onder je 25e': jongeren starten later met seks

Zorg & Welzijn

Regio • Jongeren en seks, iedereen weet dat ze ermee bezig zijn. Maar op welke leeftijd krijgen ze hun eerste tongzoen of gaan ze met elkaar naar bed? Hoe oud zijn ze als ze uit de kast komen en hoe tolerant zijn jongeren eigenlijk naar hun homoseksuele leeftijdsgenoten? De antwoorden op deze en nog vele andere vragen worden op vrijdag 1 december door de GGD Hollands Midden gepresenteerd tijdens het symposium "Let's talk about sex".

Dit jaar heeft de derde editie van het onderzoek "Seks onder je 25e" plaatsgevonden. Dit landelijke onderzoek geeft een representatief beeld van de seksuele gezondheid van jongeren van 12 tot 25 jaar. Het onderzoek is uitgevoerd door Rutgers en Soa Aids Nederland in samenwerking met de GGD'en. Voor het eerst zorgden meer dan de helft van de GGD'en, waaronder de GGD Hollands Midden, voor extra respondenten om representatieve cijfers te kunnen geven specifiek voor hun eigen regio. Dit heeft ertoe geleid dat landelijk ruim 20.000 jongeren aan het onderzoek deelnamen, waarvan één op de twintig afkomstig is uit deze regio.

Net zoals de gemiddelde Nederlandse jongere starten de jongeren in Hollands Midden ongeveer een jaar later met hun seksuele carrière in vergelijking met de jongeren die in 2012 deelnamen aan dit landelijk onderzoek. In deze regio gaan jongeren rond hun 15e jaar voor het eerst tongzoenen en ongeveer twee tot tweeënhalf jaar later zijn ze pas toe aan de eerste keer geslachtsgemeenschap.

Anticonceptie

De anticonceptiepil is nog steeds de meest gebruikte vorm van anticonceptie. Uit het onderzoek blijkt dat het gebruik van de pil afneemt naarmate de meiden ouder worden. Op de tweede plaats komt het condoom, meer dan de helft van de jongeren gebruikte er een tijdens de laatste keer seks. Zo'n 16 procent van de jongeren geeft aan 'voor het zingen de kerk uit te gaan', hiermee komt deze onbetrouwbare vorm van anticonceptie op de derde plaats.

Hetero-, homo- of biseksueel

Tijdens de puberteit ga je op zoek naar wie je bent. Jongeren gaan dan ook experimenteren met relaties: val je bijvoorbeeld op jongens, op meisjes of juist op allebei? Meiden uit deze regio komen gemiddeld tussen hun 14e en 15e levensjaar 'uit de kast'. Bij de jongens ligt dit rond hun 17e levensjaar. Helaas wordt homoseksualiteit nog niet helemaal geaccepteerd in deze maatschappij. Een op de vijf meiden en twee van de vijf jongens keurt het af als twee jongens op straat elkaar zoenen.

Sexting

Tegenwoordig heeft een groot gedeelte van de seksuele ontwikkeling van jongeren online plaats. Jongeren zoeken naar informatie over relaties en seksualiteit, maken gebruik van datingsites of -apps en versturen elkaar spannende foto's, filmpjes of berichten via sociale media. Ongeveer een op elke acht jongeren heeft wel eens een naaktfoto of seksfilmpje van zichzelf verstuurd. Helaas kunnen jongeren niet goed overzien wat de gevolgen kunnen zijn als zo'n foto of filmpje wordt doorgestuurd. In deze regio geven drie procent van de jongens en één procent van de meiden aan dat zij zo'n ontvangen filmpje of foto weleens hebben doorgestuurd. Niet altijd zijn jongeren op de hoogte dat het versturen van seksueel getinte beelden of filmpjes van minderjarige jongeren strafbaar is.

Uit de krant