Afbeelding
Foto: pr.

Lekker lezen! Tips van de bieb

Algemeen

Bibliotheek • Susan van der Ploeg is vestigingscoördinator van Bibliotheek Bollenstreek in de vestiging Noordwijkerhout. Ze heeft de dagelijkse leiding op de vestiging en heeft daarnaast gelukkig nog tijd over om te lezen. Vooral spannende (Scandinavische) en waargebeurde boeken hebben haar voorkeur. Ze geeft drie leestips. 

De Wertheims / Silvia Tennenbaum

Dit semi-autobiografische boek speelt in het Frankfurt van 1903-1945. Het beschrijft de lotgevallen van een joodse familie in een tijd van groeiend Duits antisemitisme. Dit is, naast de gewone dagelijkse strubbelingen, van grote invloed op de ontwikkelingen in het gezin. Sommigen denken dat het niet zo'n vaart zal lopen, anderen maken zich grote zorgen. Aangezien wij weten hoe de Tweede Wereldoorlog is verlopen, lees je De Wertheims met andere ogen dan dit gezin, dat niet weet wat gaat komen.

Heks / Camilla Läckberg

Tiende deel in een serie rond inspecteur Patrik Hedström en zijn vrouw Erica Falck. Erica schrijft een boek over een moord van dertig jaar geleden op een vierjarig meisje. Nu is er weer een moord gepleegd, wederom op een vierjarige – een moord die Erika's man Patrik met zijn team probeert op te lossen. Er zijn meer overeenkomsten tussen beide moorden, en ook nu komt het echtpaar achter de waarheid. Maar wat hebben beide zaken te maken met het Zweden van 350 jaar geleden?

Lelijk / Constance Briscoe

Lelijk is een autobiografisch verhaal over een meisje dat in haar jeugd door haar moeder zowel geestelijk als lichamelijk mishandeld wordt. Een intens boek over een intelligente vrouw, die na een zeer moeilijke jeugd succesvol weet te worden, en zelfs een carrière als eerste zwarte rechter van Engeland tot stand brengt. Je kunt niet anders dan bewondering hebben voor iemand die haar leven zo'n positieve wending kan geven.

Maartje Nierop, leesconsulent tipt:

De zee kwam door de brievenbus / Selma Noort

Het boek beging met de zin: "Mijn vader gooide mij van het dak. Ik kon het niet begrijpen. Wie gooit zijn kind nou weg? Mijn vader. Papa." Wat volgt is een spannend verhaal over de watersnoodramp van 1953. Selma Noort hoorde dit verhaal van haar vriendin. Weten dat het écht gebeurd is, maakt dit boek extra aangrijpend. Geschikt voor lezers vanaf 8 jaar.

Uit de krant