v.l.n.r. Steven Schrader (directeur-bestuurder Vooruitgang), Hans Al (directeur-bestuurder Stek), Cor Vink (voorzitter HBT), Albert Valkenburg (voorzitter HBVB), Bas Brekelmans (wethouder Teylingen), Jeroen Verheijen (wethouder Hillegom). | Foto: pr.
v.l.n.r. Steven Schrader (directeur-bestuurder Vooruitgang), Hans Al (directeur-bestuurder Stek), Cor Vink (voorzitter HBT), Albert Valkenburg (voorzitter HBVB), Bas Brekelmans (wethouder Teylingen), Jeroen Verheijen (wethouder Hillegom). | Foto: pr. Foto: pr.

Prestatieafspraken over wonen: bevorderen doorstroming en verkleinen tekort een huurwoningen

Algemeen

regio • Betaalbaar, duurzaam en lang zelfstandig wonen, dat spraken de gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen, woningcorporaties Stek en Vooruitgang en de huurdersverenigingen HBVB en HBT af in de Prestatieafspraken Wonen. De prestatieafspraken werden op dinsdag 12 december getekend in Sassembourg in Sassenheim.

De partijen sloten zowel regionale als lokale prestatieafspraken voor de periode 2018 t/m 2020. De afspraken vinden hun basis in de gezamenlijke regionale woonvisie van de drie gemeenten, de lokale woonvisies van de gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen en de biedingen die de corporaties daarop hebben uitgebracht.

De afspraken gaan over veel verschillende onderwerpen. Ze gaan onder andere over het bevorderen van doorstroming, het tegengaan van scheefwonen, duurzaam en veilig wonen, verkleinen van het tekort aan woningen voor lage- en middeninkomens en over het vergroten van het aantal op ouderen, jongeren en kwetsbare groepen afgestemde woningen.

Achtergrond

Mensen met een laag- of middeninkomen, statushouders en arbeidsmigranten hebben behoefte aan goedkope en betaalbare huurwoningen, terwijl er de afgelopen jaren juist minder beschikbaar kwamen. Ouderen, jongeren en kwetsbare groepen willen in de eigen kern kunnen blijven wonen. De gemeenten willen een veilige woonomgeving en behoud van het unieke karakter van de kernen door onder meer een evenwichtige bevolkingsopbouw. Daarbij staat duurzaam wonen hoog in het vaandel: goed voor het milieu, maar ook goed voor de portemonnee.

Om vorm te geven aan deze behoeften, maakten de gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen, woningcorporaties Stek en Vooruitgang en huurdersorganisaties HBVB en HBT deze prestatieafspraken. De regionale afspraken gelden voor de periode 2018-2020. De lokale afspraken worden jaarlijks gemaakt met een doorkijk naar het jaar erop (nu: 2018, met doorkijk naar 2019)

Uit de krant