De vertegenwoordigers van gemeenten en woningcorporaties bij de ondertekening. | Foto: Arie in 't Veld
De vertegenwoordigers van gemeenten en woningcorporaties bij de ondertekening. | Foto: Arie in 't Veld Foto: pr

Fonds voorkomt huisuitzetting kwetsbare huurders

Politiek

Regio • Vijf gemeenten uit de Duin- en Bollenstreek en de woningcorporaties uit de regio hebben samen een fonds opgericht voor het voorkomen van huisuitzetting van mensen met (huur)schulden.

Door Arie in 't Veld

Op donderdag 11 januari was de formele ondertekening door vertegenwoordigers van de ISD gemeenten Hillegom, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout en Teylingen en de woonstichtingen Stek, Vooruitgang, Sint Antonius van Padua en de Noordwijkse Woningstichting.

ISD

Wethouder Adri de Roon van Lisse vertelde bij de ondertekening dat de betrokkenen gezamenlijk 42.000 euro opbrengen. Het geld wordt uitgegeven als renteloze lening, dus moet in de kas terugvloeien, waardoor het uit te geven bedrag, naast bijstorting door de deelnemers, op een gegeven moment wordt aangezuiverd. De ISD Bollenstreek zorgt voor de uitvoering van het fonds.

Direct hulp accepteren

"Het doel is om in voorkomende gevallen een dreigende huisuitzetting te voorkomen," aldus De Roon.

Het fonds is bedoeld voor kwetsbare huurders uit de ISD gemeenten met een sociale huurwoning bij één van de vier woonstichtingen en daarbij niet meer aan huur betalen dan de huurtoeslaggrens. Daarnaast moet sprake zijn van een huurachterstand en een dreigende huisontruiming. De huurder moet bereid zijn om per direct hulp te accepteren. Mogelijkheden zijn schulddienstverlening, budgetbeheer en/of een zorgverleningstraject.

Stek-bestuurder Hans Al zei dat het aantal uitzettingen tot nog toe zeldzaam is, en dat dit laag moet blijven. "Vooral als er ook kinderen bij zijn betrokken."

Maximaal 2.250 euro

Een huurder die voldoet aan de voorwaarden kan eenmalig een renteloze lening krijgen om een deel van de opgelopen huurachterstand te betalen. Het totaalbedrag dat iemand kan krijgen is maximaal 2.250 euro.

Aanmelden

De woonstichtingen melden kwetsbare huurders met een achterstand aan bij de ISD Bollenstreek en een lokale zorgpartner. De lokale zorgpartner ondersteunt huurders bij het aanvraagproces.

Uit de krant