De Fiepbus bij de Antoniusschool in Voorhout. | Foto: pr.
De Fiepbus bij de Antoniusschool in Voorhout. | Foto: pr. Foto: pr.

Met een bezoek aan de Fiepbus is de 'Iedereen VOORlezen' campagne van start

Algemeen

Voorhout • Een grote rode dubbeldekker helemaal in de stijl van Fiep Westendorp stond woensdagochtend 17 januari bij de Antoniusschool in Voorhout. Alle groepen mochten een kijkje nemen in dit rijdend kunstwerk.

Vol enthousiasme stapten de kinderen van groep 1 tot en met 8 de bus in en keken hun ogen uit. Beneden in de Fiepbus is een doolhof om op avontuur te gaan. Boven in de bus liggen spelletjes en iPads met alle bekende Fiepkarakters. Met passende kinderliedjes op de achtergrond konden de kinderen aan de slag met het inkleuren van Fiep-kleurplaten.

Liefde voor boeken

De Bibliotheek Bollenstreek geeft met de Fiepbus aandacht aan voorlezen. Liefde voor boeken en interesse in lezen ontstaan vanzelf als jonge kinderen veel worden voorgelezen. De tekeningen van Fiep Westendorp en de verhalen spreken jong en oud aan. Al jaren worden de verhalen voorgelezen. De Bibliotheek Bollenstreek wil het voorlezen stimuleren.

Voorlezen is belangrijk

Tijdens de opening in de Antoniusschool sprak John van der Lans, docent in groep zeven, over hoe leuk voorlezen is en alle kinderen hielden hun favoriete boek in de lucht. Directeur van de Bibliotheek Bollenstreek Hans Portengen vertelde dat hij vroeger met veel plezier de hele reeks van De Grijze Jager aan zijn kinderen heeft voorgelezen. Op de vraag welke kinderen thuis worden voorgelezen staken de jonge kinderen hun handen in de lucht. Portengen benadrukte dat voorlezen voor alle kinderen belangrijk en leuk is. Om het ouders makkelijker te maken staan er op de website van Bibliotheek Bollenstreek tips hoe en wat je voor kunt lezen. 

Tot slot was wethouder Kees van Velzen aan het woord. Ook de gemeente doet veel om het lezen en voorlezen te bevorderen. Goed kunnen lezen is niet vanzelfsprekend, volgens Van Velzen. "Stel je staat bij de bus en je kunt niet lezen, wat doe je dan?" legde hij de kinderen voor. Na deze opening was het tijd voor groep 7 om in de Fiepbus te stappen.

Tournee

In de middag bezochten zo'n 130 kinderen de Fiepbus bij de bibliotheek in Sassenheim. 


De Fiepbus is op tournee door de Bollenstreek en doet verschillende scholen en vestigingen van de Bibliotheek Bollenstreek aan. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door Emancipatiefonds Duin en Bollenstreek. De bus is nog op de volgende data in de Bollenstreek:

Maandag 22 januari Bibliotheek Lisse, Koninginneweg 79a, 15.30-17.00

Dinsdag 23 januari Bibliotheek Noordwijkerhout, Herenweg 2, 15.15-16.30

Woensdag 24 januari Bibliotheek Noordwijk, Akkerwinde 1a, 13.00-16.30

Donderdag 25 januari Bibliotheek Oegstgeest, Lange Voort 2t, 15.15-16.30

Uit de krant