Joanne de Mooij (ChristenUnie Teylingen), Fernand de Willigen en Theo Warmerdam bij de Blaarkoppen in de stal van de Sophiahoeve. | Foto: pr.
Joanne de Mooij (ChristenUnie Teylingen), Fernand de Willigen en Theo Warmerdam bij de Blaarkoppen in de stal van de Sophiahoeve. | Foto: pr. Foto: pr.

ChristenUnie: Landelijke regeling voor behoud regionale runderrassen

Politiek

Teylingen • Er moet een landelijke regeling komen voor het behoud van regionaal historische runderrassen. Dat stelt de ChristenUnie Teylingen, nu de voor de regio Warmond bekende Blaarkoppen en Lakenvelders in hun voortbestaan worden bedreigd.

Deze twee rassen worden door de nieuwe Fosfaatwet op dezelfde manier beoordeeld als de gangbare Holstein melkkoeien, terwijl die veel hogere melkopbrengst hebben en daarmee ook veel meer uitstoten. De Blaarkoppen waren van oudsher verantwoordelijk voor de melk waar de Leidse kaas van gemaakt werd. In Nederland zou het voor zeldzame huisdierrassen gaan om ongeveer 0,5 procent van de veestapel.

Joanne de Mooij van de fractie van de ChristenUnie Teylingen uit Warmond: "Door Europese regelgeving zitten ook deze runderrassen vast aan de Fosfaatwet. Deze stimuleert een zo hoog mogelijke melkopbrengst. Een Blaarkop levert rond de 7.000 liter melk per jaar, een Holsteiner gemiddeld 9.000 tot 10.000 liter per jaar. Een oplossing zou kunnen zijn om boeren in Nederland die zeldzame huisdierrassen houden extra ondersteuning te bieden in het kader van het behoud van historisch erfgoed of biodiversiteit".

Sophiahoeve

De ChristenUnie bracht onlangs een bezoek aan de Sophiahoeve in Warmond. Blaarkopveehouder en kaasboer Theo Warmerdam: "Oude rassen passen bij uitstek bij een kleinschalige en extensieve veeteelt met korte gesloten kringlopen. Een boer met een zeldzaam ras draagt zorg voor biodiversiteit in Nederland en beschermt het levend erfgoed. Met de nieuwe Fosfaatwet worden ze hier ernstig in gefrustreerd. Dat is niet werkbaar. Je kunt zomaar op een situatie uitkomen waardoor het niet meer te betalen is om deze runderrassen nog te houden".

Samen met Lakenvelder veehouder Fernand de Willigen van de Boterhuispolder en Hansje Huson, voorzitter van Stichting Broek- en Simontjespolder, is er een petitie opgestart om de zeldzame huisdierrassen te ondersteunen. De petitie kan worden ondertekend via www.reddeblaarkop.petities.nl. Op www.reddeblaarkop.nl is meer te lezen over de actie en de historie van de Blaarkop.

Naar de minister

De Mooij: "De ChristenUnie in Teylingen wil zich hard maken, niet alleen voor deze boeren, maar ook voor het behoud van deze voor de Teylingse geschiedenis zo belangrijke runderrassen. Het zijn fantastisch mooie dieren en ze horen echt bij de Warmondse polders".

De ChristenUnie gaat in de gemeenteraad steun vragen voor de petitie. Ook wil de partij de situatie aankaarten bij Landbouwminister Carola Schouten. "Dit gaat verder dan alleen deze regio. Elders in Nederland worden ook nog op praktiserende melk-, en vleesveebedrijven zeldzame huisdierrassen gehouden," aldus de Mooij. "Maar de uitnodiging aan minister Schouten om zich in elk geval ook op de Sophiahoeve bij te laten praten is inmiddels verstuurd."

Uit de krant