Johan Nouws, Leny Noteboom en Talitha Kaptein organiseren in februari de eerste van de reeks bijeenkomsten over autisme. | Foto: MV
Johan Nouws, Leny Noteboom en Talitha Kaptein organiseren in februari de eerste van de reeks bijeenkomsten over autisme. | Foto: MV

Autisme: wanneer vertel je het wel, én wanneer niet?

Zorg & Welzijn

Regio • De ontmoetingsgroep Autisme is sinds vorig jaar actief in de Bollenstreek. Er zijn vijf bijeenkomsten per jaar, waar het vooral draait om herkenning en begrip. Op donderdagavond 22 februari is de eerste bijeenkomst in Sassenheim.

"Als je tegen mensen vertelt dat je autisme hebt, denken veel mensen meteen aan Rain Man. Die kan geen contact aan, is heel goed in rekenen en cijfers. Maar dat is een verkeerd beeld." Aan het woord is Johan Nouws, medewerker van stichting MEE en ook vader van een zoon van 27 jaar met autisme.

Rain Man, gespeeld door acteur Dustin Hoffman in de gelijknamige film uit 1988, is een voorbeeld van iemand met het savantsyndroom: iemand met een bijzonder talent. "Dat is niet bij iedereen met autisme. Ook het beeld dat iemand met autisme geen sociale contacten aan kan gaan, klopt niet. Mensen met autisme verschillen net zoveel van elkaar als dat andere mensen van elkaar verschillen. Met deze avonden hopen we op meer begrip en een duidelijker beeld." Zowel in privé- als werksituaties ziet Nouws dat het niet altijd meevalt. "Ik merk heel vaak hoe naar het is voor mensen met autisme als ze niet begrepen worden. Als je een diagnose hebt, volgen nieuwe vragen: wanneer vertel je het, en aan wie vertel je het en hoe vertel je het?"

Vijf bijeenkomsten

Op donderdagavond 22 februari is van 20.00 tot 22.00 uur de bijeenkomst 'Na de diagnose autisme, wat vertel je wel, en wanneer vertel je het niet?' in de Tuinzaal van de Bernardus (Hoofdstraat 82). De inloop is vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis, vooraf aanmelden -vanwege de ruimte- wel verplicht. Dat kan via: info@welzijnteylingen.nl of door te bellen naar 0252-231805. De andere bijeenkomsten in de Bollenstreek, zijn in Noordwijkerhout (12 april, Autisme binnen het gezin), Hillegom (21 juni, Autisme door het jaar heen), Noordwijk (13 september, Wonen en werken) en in Lisse (11 oktober, Wet en regelgeving rond autisme).

Lees meer in de Teylinger van woensdag 31 januari.

Uit de krant