Een deel van het team van cosine bij de HyperScout. | Foto: pr.
Een deel van het team van cosine bij de HyperScout. | Foto: pr. Foto: pr.

Warmondse minicamera gaat de ruimte in

Zakelijk

Warmond • De eerste geminiaturiseerde hyperspectrale camera ter wereld wordt op vrijdag 2 februari met een raket de ruimte in gelanceerd. HyperScout, ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf cosine, maakt complexe metingen mogelijk waar boeren, waterschappen en bosbrandbestrijders veel aan hebben.

Als eerste bedrijf ter wereld heeft cosine, gevestigd in Warmond, een geminiaturiseerde camera ontwikkeld die hyperspectrale metingen van de aarde mogelijk maakt. De eerste HyperScout wordt om 8.51 uur Nederlandse tijd gelanceerd vanuit het Jiuquan Satellite Launch Center in China. De camera is ontwikkeld in samenwerking met een aantal partners: TU Delft en VDL uit Nederland, het Belgische VITO en het Noorse S&T. Het project wordt gesteund door de Europese ruimtevaartorganisatie ESA en het Netherlands Space Office, het Belgische BELSPO en het Noorse Norsk Romsenter.

Contact met aarde

"De camera zal rond de aarde gaan cirkelen op de GomX-4B-nanosatelliet van ESA. Vier uur na de lancering zal hij voor de eerste keer contact maken met de ingenieurs op aarde," vertelt Marco Beijersbergen, directeur van cosine. HyperScout gaat complexe metingen verrichten. "Op een groot aantal spectrale banden, van zichtbaar licht tot bijna-infrarood, en die data is zeer nuttig voor diverse partijen. Er is grote interesse voor."



Bosbranden

Omdat HyperScout de toestand van land, water, begroeiing en bebouwing op het aardoppervlak in kaart brengt, is de data geschikt voor allerlei private en publieke partijen. Daaronder bedrijven, overheden, waterschappen, boeren en de brandweer. Het gevaar op bosbranden kan ermee in kaart worden gebracht, net als dat van overstromingen, maar het kan ook worden ingezet voor het beheer van landbouwgewassen.

 

Filter

HyperScout cirkelt in 90 minuten rond de aarde en verzamelt in die tijd ongeveer een terabyte aan gegevens. "Omdat nanosatellieten klein zijn is er niet veel stroom beschikbaar om met hoge snelheid naar de aarde te downloaden," zegt Beijersbergen. "Daarom wordt de gevraagde informatie al in HyperScout zelf gefilterd en alleen wat je wil weten – bijvoorbeeld de bosbrand is - wordt in een klein bestand naar aarde gestuurd."


Uploaden
Een andere unieke functie voor een dergelijk instrument is de uploadmogelijkheid van nieuwe applicatiesoftware, waarmee cosine nieuwe, bijna real-time toepassingen vanaf het aardoppervlak mogelijk maakt terwijl HyperScout zich in de ruimte bevindt. 'Het is de bedoeling dat er uiteindelijk tientallen HyperScouts om de aarde zullen cirkelen,' zegt Beijersbergen. 'Hoe meer HyperScouts, hoe frequenter de updates van ieder gebied.'


 

Uit de krant