. Lancering van raket Long March 2D met de nanosatelliet GomX-4B met HyperScout aan boord.
. Lancering van raket Long March 2D met de nanosatelliet GomX-4B met HyperScout aan boord. Foto: pr./China Central Television
video

Succesvolle raketlancering van 'Warmondse' HyperScout

Zakelijk

Warmond/China • De eerste HyperScout is op vrijdag 2 februari gelanceerd vanaf het Jiuquan Satellite Launch Center in China. HyperScout is een Warmondse uitvinding en de eerste geminiaturiseerde slimme hyperspectrale camera ter wereld.

HyperScout bevindt zich nu aan boord van de GomX-4B nanosatelliet van ESA in een baan op 503 kilometervan de aarde. Er is inmiddels contact gemaakt met het grondstation. "De eerste zes maanden na lancering zal cosine de calibratie van HyperScout testen en verder verfijnen," vertelt prof. dr. Marco Beijersbergen, directeur van het aan het Oosteinde gevestigde bedrijf. "Hiervoor zal bestaande data over het aardoppervlak worden gebruikt, onder andere van goed herkenbare gebieden zoals woestijnen. Daarnaast zal er door vliegtuigen, die parallel aan de satelliet vliegen, data worden verzameld. Deze data wordt met de data uit de ruimte vergeleken." 

Het bedrijf cosine ontwikkelt en bouwt meetsystemen voor toepassingen in de ruimte, de lucht en op aarde.

Gegevens over overstromingen

HyperScout biedt de mogelijkheid om applicatie software te uploaden. Hierdoor kan cosine updates uitvoeren terwijl HyperScout in de ruimte is. Dit biedt de mogelijkheid om de software op maat te maken voor de cliënten.

Cliënten van cosine kunnen vanaf nu zelf een HyperScout de ruimte in sturen om gegevens te verzamelen om de kans op bosbranden, overstromingen, begroeiing en veranderingen van het aardoppervlak te monitoren. Hoe meer HyperScouts, hoe meer updates over het te monitoren gebied.

Tekst loopt door onder foto.




Partners
HyperScout is gebaseerd op een ontwikkelingstraject onder leiding van het Nederlandse bedrijf cosine. Het project om de eerste HyperScout te ontwikkelen, te bouwen en te lanceren werd door ESA gefinancierd, met steun van de nationale ruimtevaartinstituten: Netherlands Space Office, BELSPO en Norsk Romsenter. cosine heeft samengewerkt met consortium partners S&T, TU Delft, VDL en VITO.

Uit de krant