Bij de Vaste Voet zijn de oude lampen vervangen door nieuwe ledverlichting. | Foto: pr.
Bij de Vaste Voet zijn de oude lampen vervangen door nieuwe ledverlichting. | Foto: pr. Foto: pr.

'We gaan het licht zien'

Verenigingen

Sassenheim • Een verandering op grote hoogte zorgt voor de jeu de boulers van De Vaste Voet vooral voor meer spelplezier op de grond. Met nieuwe ledverlichting is de vereniging klaar voor de komende jaren.

Bij jeu de boules vereniging De Vaste Voet zijn ze dik tevreden. Een prima locatie, een mooi clubhuis. Het enige probleem doet zich voor als er gemeten moet worden hoever de boule van de but ligt -dat kleine balletje waar iedereen zo dicht mogelijk bij moet gooien. Dan is goed licht wel belangrijk. "We gaan het licht zien," grapt Jan Guldemond dan ook. Samen met voorzitter Jos Buuron is hij aangeschoven in clubhuis Entre Nous om te vertellen over de ontwikkelingen bij de jeu de boules vereniging, waarvan de belangrijkste vorige week in de agenda stond: de vervanging van de oude lampen door nieuwe ledverlichting. Want na dertien jaar trouwe dienst zijn 'de oudjes' op. "In de hoeken werd er nog maar 25 tot 40 lichtopbrengst gemeten. De norm is 100," onderstreept voorzitter Buuron het belang van de nieuwe lampen. "Wij zijn eraan gewend, maar bij dit soort meetmomenten merk je toch dat de verlichting onvoldoende is."

Investering

De oude lampen verlichten de banen al sinds 2004, toen ze bij de verhuizing werden overgenomen van de korfballers van TOP. Dat jaar kreeg de Vaste Voet een nieuwe plek aan het einde van de Van Alkemadelaan. Ingeklemd tussen sporthal de Wasbeek, jongerencentrum Fascinus en de A44 zijn de jeu de boulers nog steeds erg blij met hun 'stekkie'. Maar die lampen, dat werd een probleem. En dus werd een jaar geleden het plan opgevat ze te vervangen. De oude lampen simpelweg vernieuwen, zat er niet in, zegt Buuron. "De kans bestaat dat ze vanaf 2022 niet meer zijn toegestaan. Dat zou zonde zijn van onze investering. Bovendien brengen ledlampen veel minder kosten met zich mee omdat ze zo energiezuinig zijn. Dat zijn voor ons belangrijke aspecten." En ook de 60 leden waren het daar mee eens. Tijdens een speciale ledenvergadering gingen ze unaniem akkoord met de investering van 14.000 euro.

De stekker eruit

Na het akkoord heeft de firma Hugo Mastverlichting de lampen vorige week vervangen. Gisteren, op dinsdag 13 februari, was het aan de oudste leden van de vereniging, Wil Baak (86) en Joop Zoet (80), om de officiële ingebruikname te verrichten. Ze trokken symbolisch de stekker uit de oude verlichting. Meteen daarna volgde het 'LED Light Toernooi'. De reguliere speelavonden zijn de dinsdagavond vanaf 19.00 uur, woensdagmiddag vanaf 13.30 uur en de zondagmiddag ook vanaf 13.30 uur. Na de ledenvergadering van eind maart wordt er ook op de donderdagavonden vanaf 19.00 uur gespeeld.

Met het nieuwe energiezuinige licht is de vereniging klaar voor de toekomst, waarin nieuwe leden van harte welkom zijn. "We zijn een hechte vereniging, waar niemand buiten valt. Bij ons geen kliekjes, iedereen kan zo mee komen doen," nodigen Guldemond en Buuron belangstellenden uit. Op dinsdagavond start binnenkort weer een nieuwe cursus voor beginners, waar ze de beginselen van de jeu de boules sport kunnen leren. Discussie over de afstand tot de but is dan verleden tijd. De Vaste Voet staat weer volop in het licht.

Uit de krant