Met hun C-diploma maakten Bebars, Julia, Tess, Simeon, Kiki, Luuk, Samir en Rama het Zwem-ABC compleet. | Foto: pr.
Met hun C-diploma maakten Bebars, Julia, Tess, Simeon, Kiki, Luuk, Samir en Rama het Zwem-ABC compleet. | Foto: pr. Foto: pr.

Dertig diploma's tijdens afzwemmen volgens nieuwe regels bij De Columbiaan

Sport

Voorhout • Zwemvereniging De Columbiaan organiseerde zaterdag 17 februari voor de eerste keer diplomazwemmen volgens de nieuwe exameneisen van de Nationale Raad Zwemveiligheid. De nieuwe exameneisen zijn per 1 januari 2018 geïntroduceerd. Dertig kinderen behaalden het A-, B-, C- of zwemvaardigheidsdiploma.

Er zijn nieuwe exameneisen opgesteld voor de Zwemdiploma's A, B en C. De aanpassingen zijn gemaakt op basis van inzichten van deskundigen en vakliteratuur uit binnen- en buitenland. Daarnaast zijn verbeteringen doorgevoerd op basis van praktijkervaring. Vanuit het hoofddoel 'zwemveiligheid' wordt getoetst wat kinderen kunnen middels vaardigheidsproeven. Het gaat dan onder andere om 'je onder water kunnen oriënteren' en 'over een redelijke afstand in het water naar de kant kunnen verplaatsen en dit kunnen volhouden'. Er worden ook eisen gesteld aan de zwemtechniek, bijvoorbeeld hoe de kinderen bewegen  in het water. Hierbij worden drie niveaus onderscheiden die gekoppeld zijn aan het  A-, B- en C-diploma.

Nieuw Nationaal Zwemdiploma

Om de vijf tot tien jaar worden kwaliteitsverbeteringen aangebracht op basis van nieuwe inzichten. Kinderen gaan met de nieuwe exameneisen niet ineens hele andere dingen leren. Op onderdelen zijn de exameneisen Nationale Zwemdiploma's geoptimaliseerd. Om dat tot uitdrukking te brengen heeft het Nationale Zwemdiploma een nieuw jasje gekregen. 

Diploma zwemmers

De diplomazwemmers bij De Columbiaan deden het in ieder geval prima met de nieuwe eisen. Voor het A-diploma slaagden; Batout, Kai, Sebbe, Kieran, Rianne, Roos, Fanni, Measson, Oliwier en Thomas. Voor het B-diploma slaagden Elize, Kai, Gijs, Anne, Jasper en Medlyn. Met hun C-diploma maakten Bebars, Julia, Tess, Simeon, Kiki, Luuk, Samir en Rama het Zwem-ABC compleet (op de foto).  Evi, Elisa, Jamie en Sven behaalden hun eerste zwemvaardigheidsdiploma, Eline en Michelle behaalde het tweede zwemvaardigheidsdiploma en Maxime behaalde zijn vierde diploma. Bij deze diploma's worden naast balvaardigheid en snorkelduiken getoetst, ook onderdelen als een gehurkte salto achterover, schredesprong, ongelijk watertrappen en zijslag getoetst. 

Uit de krant