| Foto: pr./Rene van Dam
| Foto: pr./Rene van Dam Foto: pr./Rene van Dam

TOP plaatst zich voor play-offs

Sport

Sassenheim • Tegen de nummer vier van de ranglijst kon TOP het ticket voor de play-offs veilig stellen. In een bomvolle sporthal Kortezwaag pakte de Sassenheimers de volle winst en kunnen ze zich op gaan maken voor de strijd om de finale.

Een mooie affiche, de nummer twee TOP/SolarCompleet tegen de nummer vier LDODK, met voormalig TOP-speler Friso Boode. Beide ploegen zijn nog in de race voor een play-off plek waarbij TOP de beste papieren heeft met slechts één punt achterstand op de nummer 1 PKC.

Het publiek een eerste helft waarin LDODK heel sterk begon. Voordat TOP het in de gaten had was het al 4-0. Zoals wel vaker dit seizoen het geval is, kwam de ploeg langzaam op gang en raakte niet in paniek bij een achterstand. Na de 4-1 van Sanne Jousma, die een sterke eerste helft speelde, was het toch nog steeds LDODK dat het betere van het spel had. Bij 6-1 nam coach Jan Niebeek een time-out. TOP kwam langzaam in zijn spel en vanaf de 8-3 werd de achtervolging ingezet, met Mick Snel als voornaamste aanjager en afmaker. Ook de gelijkmaker, 11-11, net voor rust, kwam van zijn hand. Toch ging het langzaam beter lopen en vooral het aanvalsvak met Jet Hendriks, Daniel Harmzen, Sanne Jousma en Mick Snel liet mooie acties zien. Door het sterke rebound werk van Snel en Harmzen kon er veel worden herhaald en dit betaalde zich uit in goals. Zo maakten zowel Jet Hendriks als Sanne Jousma een mooie doorloopbal met een hand.

Pikaar geblesseerd

Na rust kwam TOP het beste uit de kleedkamers, waar Nick Pikaar geblesseerd was achtergebleven. Thomas Tiggelman verving hem. De eerste voorsprong voor TOP was een prachtige goal van Celeste Split, die maar weer eens haar klasse liet zien. Na de 11-12 volgde een slordige fase waarin beide teams moeilijk tot scoren kwamen. Het was LDODK dat weer als eerste scoorde, maar dit was tevens het sein voor TOP om ook weer te gaan scoren. TOP kwam op voorsprong door een mooie goal van Jet Hendriks, die goed werd aangeven kort onder de korf.

Ticket voor play-off

Hoewel het tweede aanvalsvak het moeilijk had zonder Pikaar, werden Split en Barbara Brouwer goed gesteund en daardoor konden zij de scorende taak overnemen waardoor TOP kon uitlopen naar 12-16. De voorsprong bleef voor TOP, alhoewel LDODK wel langzaam dichterbij kwam. Bij 19-19 lag  de wedstrijd weer even open, maar Split en Brouwer scoren gelijk daarna. TOP gaf geen moment de indruk dat er punten zouden worden gemorst en bleef koel onder de druk van LDODK dat in de laatste fase van de wedstrijd weer makkelijker tot scoren kwam. Na de 21-24 van Hendriks en een benutte strafworp door de ingevallen Wessel van Noort was de winst een feit. LDODK kwam nog tot 24-25, maar verder liet TOP het niet komen.

Door de winst heeft TOP het ticket voor de play-off binnen. De laatste wedstrijden in de competitie, tegen KCC (uit), DOS'46 (vrijdag 2 maart thuis), DVO (uit) en Avanti (thuis), zijn hiermee een formaliteit, al zal de ploeg van Jan Niebeek graag bij de bovenste twee eindigen. Na de laatste competitieronde, op 17 maart, is het duidelijk. Daarna volgt een play-off volgens best of three, waarin in drie wedstrijden wordt uitgemaakt wie zich plaatst voor de finale. Die is op zaterdag 7 april in Ziggo Dome in Amsterdam.