Afbeelding
| Foto: pr.

Kunst met een verhaal bij ArtWise

Zakelijk

Warmond • Een schilderij van een Maorivrouw, een peddel waar met een haaientand in is gekerfd, een surfboard met de roggen van Nieuw-Zeeland als inspiratie, het is allemaal te vinden in de bijzondere Native Art-collectie van ArtWise. Op dit moment hebben Barend en Rebecca Elshout zeventien unieke stukken te koop, gemaakt van brons of hout. De kunst is afkomstig van de First Nations uit Canada en de Maori uit Nieuw-Zeeland.

Na ruim dertig jaar in de autobranche werkzaam te zijn geweest, wordt er nu onder de naam ArtWise in kunst gehandeld. Een heel andere werkomgeving, maar toch voelen Barend en Rebecca zich ook in de kunstwereld thuis. "Het is fantastisch om met deze creatieve mensen te werken", vertelt Barend. "Deze kunstenaars denken en handelen vanuit hun gevoel. Ook religie, natuur, dans en creativiteit horen hierbij. Ze houden de oude cultuurwaarden in stand." Het ondernemende stel bezocht Canada en Nieuw-Zeeland meerdere malen, waardoor zij goede banden opbouwden met de lokale kunstenaars en art galeries. Barend: "Het is heel bijzonder om met eigen ogen te zien hoe al die kunst gemaakt wordt. Dat gevoel willen we ook graag overbrengen aan de klant. Daarom worden er foto's gemaakt van het productieproces van elk kunstobject, zodat klanten niet alleen de kunst zelf kopen, maar ook het verhaal erachter." Barend vond met deze Native Art een gat in de markt. "Ik heb me er altijd over verbaasd dat Maori- en First Nation kunst niet op de Europese markt te verkrijgen is", vertelt hij. "Geen enkele beurs exposeert het, dus hebben wij de kans gepakt om in ieder geval Nederland kennis te laten maken met deze prachtige kunst."

Kunst huren

Overigens is de werkwijze van Barend in de autobranche nog wel terug te vinden in zijn klant benadering. De klanten kunnen de kunstwerken van ArtWise namelijk niet alleen kopen, maar ook huren of (short)leasen. "En ook de proefrit en de terugkoopverklaring behoren tot de mogelijkheden", legt Barend uit. "Klanten kunnen een kunstobject een maand op proef nemen, om te kijken hoe het bevalt in hun eigen huis. En bij de terugkoopverklaring spreken we vooraf een prijs af voor wanneer je je object na drie jaar weer terug wil verkopen. Met het aanbieden van deze opties, vergroten we onze doelgroep."

Expositie in Dorpsstraat

De ondernemers handelen niet vanuit een galerie. De kunst is te bekijken op de website www.artwise.com , maar ook komt Barend bij de klanten thuis of op kantoor op bezoek om eerlijk advies te geven over de kunst die in de omgeving past. Wel exposeert ArtWise ter kennismaking nog tot 25 februari aan de Dorpsstraat 86 van 10.00 tot 17.00 uur.

Uit de krant