Medewerkers van de MareGroep snoeien de knotwilgen. Het fietspad is daarbij afgesloten. | Foto: pr.
Medewerkers van de MareGroep snoeien de knotwilgen. Het fietspad is daarbij afgesloten. | Foto: pr. Foto: pr.

Wilgen snoeien: veilig, netjes en steeds 'groener'

Zakelijk

Teylingen • De mannen van MareGroep Groenvoorziening Noord zijn vanaf december weer druk bezig met wilgen knotten. Een vast onderdeel van het groenonderhoud dat MareGroep uitvoert voor Katwijk, Wassenaar, Oegstgeest, Teylingen en Lisse. Werkleider Remco Sjardijn: 'Na de snoei staan de wilgen er weer netjes bij. De groenmedewerkers krijgen geregeld een complimentje van voorbijgangers'.

Wilgen knotten vindt plaats in de periode december tot eind februari. "In de winter ligt het groenonderhoud grotendeels stil; dan hebben we er tijd voor", legt Sjardijn uit. "En als ze in de herfst hun blad hebben afgegooid, 'slapen' de bomen; dat is het juiste moment om ze te snoeien." Waarom moet je wilgen regelmatig knotten? "Als je de takken laat doorgroeien, worden ze te zwaar voor de kroon van de wilg en breken ze af. Dat is gevaarlijk voor voorbijgangers. Of de kroon scheurt in; dan sterft de hele boom af." Maar zover laten de mannen van MareGroep het niet komen. Na de snoei staan de wilgen er weer netjes bij. "Mijn medewerkers krijgen dan ook geregeld een complimentje van voorbijgangers", vertelt Sjardijn.

Steeds groener

MareGroep Groenvoorziening wordt ook steeds "groener". Als voorbeelden noemt de werkleider de zaagapparatuur en bladblazers; die werken met accu's en niet meer met benzinemotoren. Ook de wagens worden vervangen: de Gators die op diesel lopen, maken plaats voor E-workers. "Bovendien hebben we een contract met een bedrijf dat het snoeiafval verwerkt tot biomassa. Daarmee kunnen ze dan weer energie opwekken."

Duurzaam

"Gemeenten reageren enthousiast op onze groene aanpak van groenonderhoud", besluit Sjardijn. "Vooral Teylingen, waar duurzaamheid hoog in het vaandel staat. Voor het bestek 2018 vroeg de wethouder op welke punten ons groenonderhoud duurzaam is. We kwamen tot wel zes punten. Hopelijk kiezen meer gemeenten daarom voor MareGroep."

Uit de krant