Huisarts Huug van Duijn organiseert het symposium. | Foto: pr.
Huisarts Huug van Duijn organiseert het symposium. | Foto: pr. Foto: pr.

Symposium voor huisartsen in strijd tegen hart- en vaatziekten

Zorg & Welzijn

Regio • Huisartsen en praktijkondersteuners in deze regio slaan de handen ineen, waar het gaat om de strijd tegen hart- en vaatziekten. Zo moet de kennis over deze vaak ernstige kwalen groeien en de behandeling nog beter worden. Huug van Duijn, huisarts in Katwijk, is met dit idee gekomen; hij organiseert daarom een symposium, waar experts op het gebied van hart- en vaatziekten aanwezig zullen zijn.

Het symposium "de regio in hart en nieren" wordt ondersteund door de drie regionale zorggroepen (ROHWN, Zorggroep Katwijk en de Rijncoepel). Alle aangesloten huisartsen, praktijkondersteuners en apothekers zijn uitgenodigd om bij dit symposium aanwezig te zijn. Steeds vaker worden patiënten met hart- en vaatziekten namelijk door de specialist terugverwezen naar de 'eerstelijnszorg', zoals huisartsen en praktijkondersteuners. Dan is het absoluut noodzakelijk, dat deze zorgverleners meer te weten komen over de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied.

Stress vermijden

Mensen worden steeds ouder, dus steeds meer inwoners zullen te maken krijgen met bijvoorbeeld een hartfalen, nierschade of hartritmestoornissen. Je kunt het risico met je leefstijl verkleinen, door bijvoorbeeld niet te roken en stress te vermijden. Van Duijn is kaderhuisarts hart- en vaatziekten en hij ondersteunt zijn collega's als ze vragen hebben. Zo ontstond de idee voor een symposium. ,,Je wilt ook wel eens de diepte in gaan en verder te komen, dan alleen de huis-, tuin- en keukenadviezen. Doel van dit symposium is, dat we met alle zorggroepen de kwaliteit van de zorg voor hartpatiënten gaan verbeteren.''

Gestructureerd controleren

Op het symposium voeren landelijke en regionale experts het woord. Zij gaan met de aanwezigen in gesprek. Van Duijn: ,,Je kunt dan kennis uitwisselen met deze experts. Dit symposium moet enthousiasme voor de behandeling van hart- en vaatziekten opleveren. En natuurlijk zorgen voor kwaliteitsverbetering in de patiëntenzorg.'' De kwaliteit van de zorg is in deze regio vrij hoog, ,,maar het kan altijd beter.'' Met het delen van de kennis, kunnen patiënten met hartaandoeningen nog beter behandeld worden, waardoor er minder complicaties optreden. Van Duijn verwacht, dat zijn collega's door het symposium de noodzaak inzien van het gestructureerd controleren van mensen met hart- en vaatziekten. ,,Hierbij spelen de praktijkondersteuners een onmisbare rol. Doordat zij de patiënten regelmatig zien, geven ze leefstijladviezen en kunnen op tijd ingrijpen als de zaken ontsporen.'' Door deze vorm van preventie, hoeven minder mensen in het ziekenhuis opgenomen te worden.

Preventie

Het symposium is mogelijk de start van een reeks regionale symposia ook op andere gebieden, zoals longziekten. Van Duijn is blij, dat hij hier een steentje aan kan bijdragen. ,,We zijn al een tijd bezig met preventie, samen met cardiologen en andere specialisten. Maar nu willen we ons verdiepen en al onze collega's praktische handvatten geven, hoe zij in de praktijk om kunnen gaan met hartaandoeningen en de patiëntenzorg kunnen verbeteren.'' Uiteindelijk komt dit ten goede aan alle inwoners in deze regio. Van Duijn: ,,Het gaat er niet om, dat mensen ouder worden, maar dat mensen gelukkig ouder worden.''

Het symposium wordt op woensdag 30 mei gehouden in Van der Valk Hotel Sassenheim-Leiden.

Uit de krant