Het orkest en de majorettes van Sint Matthias bij Huys te Warmont.  | Foto: archief Sint Matthias
Het orkest en de majorettes van Sint Matthias bij Huys te Warmont. | Foto: archief Sint Matthias Foto: pr.
foto

Een bijzondere jarige: Warmondse Sint Matthias viert vandaag honderdste verjaardag

Verenigingen

Warmond • Generaties van Warmondse families zijn of waren lid van Sint Matthias. De katholieke muziek- en toneelvereniging bestaat vandaag, op donderdag 8 maart, exact honderd jaar. Op zaterdag 26 mei het jubileumfeest.

Vraag aan Warmonders naar Sint Matthias en iedereen komt wel met een verhaal. Over hoe de harmonie vroeger met de sinterklaasintocht door de straten liep. Of hoe de drumband Drumfire tot over de grens optredens gaf. En iedereen kent wel iemand die lid is of was. Jubilea van veertig, vijftig of zelfs zestig jaar zijn geen uitzondering. "Lid van Matthias ben je voor het leven," zegt Antoon de Vroomen (78). Sinds 2007 is hij voorzitter. "Zelf ben ik nooit spelend lid geweest van Matthias, maar als donateur wel. Als kind woonde ik aan de Herenweg, tegenover de familie de Vetten. Daar stonden in de zomer de ramen open en hoorde je altijd iemand spelen." Pauline de Zwart- Kerkvliet (46) kreeg het Matthias-gevoel juist met de paplepel ingegoten. "Mijn vader (83) heeft lang bij de muziek gezeten, net als zijn broer en zus. Toen ik acht was, vroeg hij of ik het leuk vond om lid te worden. Ze hadden klarinettisten nodig, dus ik kreeg een klarinet in mijn handen gestopt. Dat is 38 jaar geleden. Mijn zus ging saxofoon spelen. Mijn vader heeft altijd drumwerk gedaan." De harmonie is een echte club, vertelt ze. "Zelf zit ik al dertig jaar naast Sylvia Heemskerk." En lachend: "Goh, wat gaat de tijd snel!"

Sint Matthias bestaat tegenwoordig nog uit twee afdelingen; naast de harmonie, is dat de toneelafdeling. Bram van Leuveren is al 21 jaar aan de toneelgroep verbonden, maar begon echter ooit met trommelen bij de concurrerende protestantse vereniging. Hij moest stoppen door een verhuizing naar Duitsland. Toen hij terugkwam, trof hij een heel ander Warmond aan. "Mijn zoon wilde ook trommelen en liep op zijn tiende jaar voor het eerst mee. Er waren nog maar twee trommelaars! Dat vond ik zo erg, het ging me echt aan het hart. Dus ben ik weer lid geworden. Mijn zoon stopten na een paar jaar, maar ik ben blijven hangen. Tijdens de Kaagweek mocht ik een toneelvoorstelling aankondigingen. Dat bleek ik erg leuk te vinden. Toenmalig voorzitter Chris Zwetsloot had dat ook in de gaten. Hij zei: 'Wij repeteren op woensdagavond om acht uur en dan verwacht ik je in het Trefpunt. Na die ene keer ben ik nooit meer weggegaan."

Lees het hele interview (en meer over de jubileumdag op zaterdag 26 mei) in De Teylinger van woensdag 7 maart. 

De afdeling toneel speelde enkel jaren geleden het populaire 'Zonde van de zusters'. | Foto: archief Sint Matthias
Optreden samen met het Iriskoor. | Foto: archief Sint Matthias
 | Foto: archief Sint Matthias
 | Foto: archief Sint Matthias
Optreden van het orkest bij De Leede. | Foto: archief Sint Matthias

Uit de krant