Amerikaanse bemanning in toenmalige beschermende gevechtskleding. | Foto: pr.
Amerikaanse bemanning in toenmalige beschermende gevechtskleding. | Foto: pr. Foto: pr.

Lezing bij SOS over bombardementsvluchten

Historie

Sassenheim • Veel Sassenheimers kennen de verhalen, een enkeling weet het zich nog te herinneren: de bombardementsvluchten vanuit Engeland naar Duitsland in de Tweede Wereldoorlog. Sassenheimer Erwin de Mooij heeft er veel interesse in. Hij zal tijdens de Stichting Oud Sassenheim Verhalenavond op donderdag 19 april zijn nieuwe presentatie Tussen hemel en aarde vertonen.

Het verhaal gaat over de Amerikaanse bommenwerpers die ook regelmatig boven Sassenheim vlogen. "U wordt meegenomen naar Engeland, september 1944. Luitenant Donald Parker van de 457th Bomb Group gaat op missie naar Duitsland. Aan de hand van authentieke kleding, originele objecten, foto's, verhalen en anekdotes krijgt u een beeld van het dagelijks leven op een vliegbasis en van de dodelijke gevaren die duizenden jonge Amerikanen moesten trotseren op grote hoogte", aldus De Mooij.


De Mooij heeft in 2011 tijdens de dia-avond van de Stichting Oud Sassenheim (SOS) een presentatie gegeven over de neergestorte bommenwerper nabij de buurtschap De Engel in Lisse op 26 november 1944. Daarna is hij zich gaan verdiepen in andere aspecten van de bombardementsvluchten, met name in de gevechtskleding en uniformen. Vorig jaar ontving hij nog een koninklijke onderscheiding vor zijn inspanningen. De Mooij is als 'lead historian' verbonden aan een Amerikaanse veteranenorganisatie en bezoekt regelmatig reünies in Engeland en Amerika. "Met name de kleding is van levensbelang voor deze jongens. Ik zal het materiaal zelf tonen, vanaf lang ondergoed tot een volledig uniform".

De SOS Verhalenavond wordt gehouden in De Coy, Kagerdreef 72 en begint om 19.30 uur. De Verhalenavond is toegankelijk voor donateurs en overige geïnteresseerden.

Uit de krant