Niels Langeveld heeft een goede start in de TCR Germany. | Foto: pr.
Niels Langeveld heeft een goede start in de TCR Germany. | Foto: pr. Foto: pr.

Langeveld start nieuw seizoen met dubbel podium in TCR Germany

Sport

Sassenheim • Met een tweede plaats in de eerste en een derde in de tweede race op het circuit van het Duitse Oschersleben is Niels Langeveld het seizoen in TCR Germany uitstekend begonnen. Na het eerste van zeven raceweekenden staat de racing one-coureur tweede in de tussenstand en dat is een prima start op weg naar zijn doel; de titel in ADAC TCR Germany 2018.

Net voor aanvang van de kwalificatie zette een wolkbreuk de Motorsport Arena Oschersleben volledig blank. Tijdens de eerste kwalificatiesessie reed Niels Langeveld op regenbanden in het veld van 28 rijders de vierde tijd en daarmee kwalificeerde hij zich ruimschoots voor de tweede sessie, waarin de top twaalf strijdt om de beste startposities. Door diskwalificatie van een rijder werd dat uiteindelijk een zevende startpositie voor race 1 en een vierde voor race 2.

Tweede plaats

In de eerste race op zaterdag had de Sassenheimse coureur vanaf de zevende startpositie een wereldstart en een hele sterke eerste ronde. Hij ging als vierde de eerste bocht in, waar vervolgens twee rijders elkaar raakten. Langeveld kon profiteren, nam de derde positie over en kon het leidende duo prima volgen. Hij zette de voor hem rijdende Harald Proczyk onder druk en wachtte op zijn kans om de tweede positie over te nemen. Zover kwam het echter niet, want de op kop rijdende Mike Halder werd bestraft voor de touché in de eerste bocht en zo kreeg Langeveld de tweede positie in handen.

Ravage

De tweede race op zondag ging Langeveld vanwege de 'reversed grid' van de top tien als vierde van start en ook nu was de Audi RS3 LMS prima weg. In de beginfase wist de racing one-Audi de derde plek over te nemen door de voor hem rijdende Luca Engstler onder druk te zetten en hem tot een foutje te verleiden. Een enorme crash, waarbij veel TCR-wagens betrokken waren, zorgde echter voor een ravage op de baan. De wedstrijdleiding besloot de race stil te leggen om de baan schoon te maken, maar dat hield tevens in dat de race werd ingekort.

Herstart

Met nog maar dertien minuten op de klok werd de race herstart. Raceleider Antti Buri bleek in de beginfase een valse start te hebben gemaakt en werd bestraft met een drive-through-penalty, waarmee Langeveld de tweede positie in handen kreeg. Die positie kon hij onder druk van Mike Halder vasthouden, totdat de Duitser met nog twee minuten op de klok een gaatje zag dat er niet was. Hij raakte Langeveld rechtsachter, waardoor de Audi even dwars dreigde te gaan. Met grote precisie wist Langeveld de Audi op de baan te houden en alleen door zich breed te maken kon hij erger voorkomen, maar zijn tweede positie was hij kwijt. Vreemd genoeg deelde de wedstrijdleiding voor deze actie geen straf uit en zo werd Langeveld de tweede race derde.

Omdat de race was ingekort werd voor deze tweede race slechts de helft van de punten uitgedeeld. Dat is voor Langeveld jammer, want hierdoor gaat hij net niet aan de leiding in de ADAC TCR Germany. De volgende races vinden plaats op 27-29 april op het circuit Autodrom Most in Tsjechië.

Uit de krant