Voorzitter Aad Boer overhandigt de Warmelda-penning aan André van Noort (r). | Foto: pr.
Voorzitter Aad Boer overhandigt de Warmelda-penning aan André van Noort (r). | Foto: pr. Foto: pr.

Warmelda-penning voor André van Noort

Historie

Warmond • Historisch Genootschap Warmelda vierde maandagavond dubbel feest. Eerst kreeg oud-voorzitter André van Noort, sinds 1999 actief bij de vereniging en vanaf 2001 voorzitter, als dank voor zijn jarenlange inzet de prestigieuze Warmelda-penning uitgereikt door de huidige voorzitter Aad Boer.

oorzitter Aad Boer herinnerde de aanwezigen aan het parcours van Van Noort bij de vereniging: zijn komst bij het bestuur, zijn benoeming als voorzitter in 2001, het lanceren van het historische tijdschrift van de vereniging (De Hekkensluiter, 2014) en ook de vele boeken die Van Noort schreef over de geschiedenis van Warmond. Aad Boer roemde Van Noort ook om zijn achtergrond: als beroepsarchivist stond Van Noort bij de historische vereniging garant voor professionaliteit en hij wist zijn Warmondse collega-onderzoekers naar een hoger niveau te tillen. Daarnaast toonde Van Noort zich al die jaren een zowel charismatische als warme en vriendelijke man. Daarin was hij een heel goede frontman voor de vereniging. De Warmelda-penning was hem dan ook zeer gegund.

Digitale kaart

De blij verraste André van Noort nam daarna het woord van voorzitter Aad Boer over. Niet alleen om alle aanwezigen hartelijk te bedanken, maar vooral ook voor het tweede feestmoment van de avond: de presentatie van de historische kaart van Warmond uit 1667. Deze kaart hangt al lange tijd in het kasteel Huys te Warmont en is daardoor normaal gesproken niet toegankelijk voor het grote publiek. Daarom benaderde Warmelda de Stichting Huys te Warmont met het idee om de kaart te laten digitaliseren. De stichting ging akkoord en met de hulp van Albert Heijn Warmond, die een statiegeldactie organiseerde, en donaties van de leden van de vereniging waren binnen korte tijd de nodige gelden voor het digitaliseren binnen.

Vorige week kon daardoor de kaart eindelijk gedigitaliseerd worden. De zeventiende eeuwse kaart is zeer gedetailleerd: de kastelen en ook alle huizen van de dorpskern zijn er duidelijk op te zien. De kaart is vanaf nu gratis van te downloaden op www.warmelda.nl.

Uit de krant