Joost van Doesburg en Sandra Groenendal vormen sinds de gemeenteraadsverkiezingen samen de fractie van de PvdA. | Foto: archief
Joost van Doesburg en Sandra Groenendal vormen sinds de gemeenteraadsverkiezingen samen de fractie van de PvdA. | Foto: archief Foto: pr.

PvdA hekelt opstelling van formerende partijen

Politiek

Teylingen • Na het CDA is nu ook de PvdA kritisch op de formatie van VVD, Trilokaal en D66. Ze noemen het "zogenaamde raadsbreed programma misleidend". 

De formerende partijen maakten vorige week bekend dat het nieuwe coalitieakkoord op maandag 14 mei openbaar wordt. Inwoners wordt gevraagd daarop te reageren en aanvullingen te doen. Ook in de raad wordt het programma besproken. Op 22 mei komen de partijen bijeen en kunnen de overige partijen, waaronder CDA en PvdA, op de voorstellen van de nieuwe coalitie reageren.

Dicht

Toch is dat wat de PvdA dwars zit. "Ruim zes weken wordt er door de VVD, Trilokaal en D66 in achterkamertjes vergaderd over een nieuw coalitieakkoord. De drie partijen willen ons doen geloven dat het een 'raadsbreed programma' gaat worden waar zowel de volledige gemeenteraad als de inwoners van Teylingen over mee mogen denken. Niets is minder waar. Al zes weken zit de deur naar de formatietafel potdicht," schrijft Joost van Doesburg namens de PvdA. Hij vindt dat inwoners met vijf dagen maar een beperkte reactietijd krijgen. "Dit belooft niet veel goeds qua burgerparticipatie voor de komende vier jaar," is de mening van de PvdA.

Schijnvertoning

De PvdA is van mening dat tijdens deze onderhandelingen gekozen had moeten worden voor bestuurlijke vernieuwing. Dat is nu volgens de partij niet gebeurd, omdat in een vroeg stadium niet de overige partijen en maatschappelijke organisaties betrokken zijn bij het onderhandelingsproces. 

Van Doesburg: "Het hele proces heeft niets weg van een 'raadsbreed programma', maar is slechts een ouderwets coalitieakkoord. Mocht de beoogde coalitie het beeld niet rechtzetten dat het hier slechts om een coalitieakkoord gaat, dan is de PvdA Teylingen genoodzaakt om - net als het CDA Teylingen - ook niet aanwezig te zijn bij de schijnvertoning die voor 22 mei op de Teylingse raadsagenda staat". 

Uit de krant