Lida Leenen en Paula Kruit overhandigen handtekeningen voor een supermarkt in de Postwijk aan burgemeester Carla Breuer. | Foto: archief/ Nico Kuyt
Lida Leenen en Paula Kruit overhandigen handtekeningen voor een supermarkt in de Postwijk aan burgemeester Carla Breuer. | Foto: archief/ Nico Kuyt Foto: Nico Kuyt

Geen supermarkten in de buitenwijken

Algemeen

Teylingen • Het is het niet mogelijk om detailhandel in dagelijkse goederen, zoals een Hoogvliet en Digros, toe te staan buiten de bestaande winkelcentra. Dit vanwege beleid van provincie en gemeente en gemaakte afspraken, zo maakt een memo van B&W duidelijk.

Door Nico Kuyt

In 2016 verhuisde de Hoogvliet naar een tijdelijke locatie aan de Koetsiersweg in de Postwijk in Sassenheim. De locatie Hortusplein wordt verbouwd naar een nieuwe supermarkt met woningen. Streven voor oplevering is in 2020. Maar een groep bewoners van de Postwijk en omstreken willen de supermarkt niet kwijt. Zij zijn blij met de winkel vlak naast de deur. De supermarkt is ook goed bereikbaar voor bezoekers van buiten de wijk. Ook de ruime parkeermogelijkheden hebben een aantrekkende werking. Echter, er zijn echter ook geluiden van bewoners die er niet blij mee zijn omdat het veel overlast veroorzaakt door veel vrachtwagenverkeer en daarmee gepaard gaande geluidsoverlast.

Al enige tijd geleden heeft het voor-kamp een petitie aan de gemeenteraad overhandigd voor het behoud ervan. B&W is nu met een memo gekomen over de mogelijkheden voor kleinschalige voorzieningen in wijken, mede gelet op de vergrijzing, vereenzaming en andere vragen uit de buurt.

Vitale kernen

Het provinciale detailhandelsbeleid is erop gericht om detailhandel zoveel mogelijk te concentreren in de centra van steden, dorpen en wijken. Dit moet andere winkels en diensten in de centra versterken. Ook in de gemeentelijke visie Detailhandel uit 2014, die is opgesteld door de ondernemers, zijn compacte en levendige winkelgebieden als noodzakelijk betiteld om de aantrekkelijkheid van de centra in de toekomst te behouden. Nieuwe activiteiten en investeringen moeten met name in de kernwinkelgebieden gebeuren en niet kannibaliseren met de bestaande winkelvoorraad. De herstructurering van het Hortusplein met een terugkerende Hoogvliet en de even verderop liggende Digros moeten bijdragen aan een versterking van het winkelgebied.

Geen extra supermarkt

Voor wat betreft het aanbod van dagelijkse goederen geldt dat, gezien de aanwezigheid van vier grote supermarkten in Sassenheim, geen sprake is van uitbreidingsruimte. Extra vierkante meters aan detailhandel buiten de aanwezige voorzieningen in het kernwinkelgebied is daarom niet gewenst, zo meldt de memo.

Verder zijn er afspraken gemaakt met Hoogvliet en andere partijen over de ontwikkeling op het Hortusplein. Deze ontwikkeling is mogelijk gemaakt onder de voorwaarde dat Hoogvliet tijdelijk verplaatst zou worden met de garantie dat deze terug zou keren naar het Hortusplein. Op de tijdelijke locatie aan de Koetsiersweg is woningbouw voorzien. De locatie is gekocht door een ontwikkelaar met die verwachting.

Uit de krant