Automobielbedrijf Bierman. | Foto: pr.
Automobielbedrijf Bierman. | Foto: pr. Foto: pr.

Dwars Op: De geschiedenis van automobielbedrijf Bierman

Historie

Voorhout • Bierman was ruim 50 jaar onder verschillende namen gevestigd in Voorhout en is een belangrijke Voorhoutse werkgever geweest. In de tijd dat auto's nog vaak doorgesmeerd moesten worden en de olie ververst, was het niet meer dan logisch dat het merendeel van de nieuwe auto's bij een lokaal garagebedrijf gekocht werden. Het is dus net zo logisch dat in Voorhout naar verhouding veel auto's van het merk Simca, DAF en later Talbot en Peugeot rondreden.

Van het begin aan de Van den Berch van Heemstedeweg ging Garage Bierman naar de Herenstraat, met Auto Foreholte naar de Prins Bernardstraat en tenslotte met Auto Bierman naar de Jacoba van Beierenweg. Hier wordt in 1975 een prachtig pand betrokken. Nadat rond 1980 het dealerschap werd beëindigd, is er in een tussenperiode een supermarkt gevestigd. Daarna is een periode Aanpassingsbedrijf Bierman gevestigd, een afgeleide van Auto Bierman en met een nadruk op autovervoer voor mindervaliden. Dit laatste bedrijf is zo succesvol dat de ruimte te klein wordt en ze in het begin van deze eeuw naar Nieuw-Vennep verhuist. Daarmee komt een einde aan een halve eeuw Bierman automobielbedrijven in Voorhout. 

In de recente uitgave van Dwars Op, het tijdschrift van de Historische Kring Voorhout (HKV) wordt hier uitgebreid bij stilgestaan.

Uit de krant