| Foto: pr.
| Foto: pr. Foto: pr.

Deel vanuit opbrengst textielinzameling naar Jacoba van Beierenfonds

Algemeen

Teylingen • De gemeente en Sympany zijn begin dit jaar de hernieuwde samenwerking gestart. Met een deel vanuit de opbrengst van de textielinzameling wordt het lokale goede doel Jacoba van Beierenfonds gesteund.

Op diverse locaties in de gemeente staan op centrale locaties textielcontainers van Sympany. Op termijn zal het aantal inzamellocaties worden uitgebreid. Het huidige aantal locaties is voor het aantal inwoners namelijk wat aan de krappe kant. Met deze uitbreiding hoopt Sympany het scheidingspercentage van het textiel te verhogen zodat nog meer textiel uit het restafval blijft.

Wel en niet in de container

Soms is het voor inwoners niet duidelijk wat welkom is in de textielcontainers van Sympany. Het is een misvatting dat alleen kleding welkom is. Ook schoenen, accessoires en overig textiel mag in de textielcontainers. Regelmatig krijgt Sympany de vraag of ook dekbedden of kussens welkom zijn. Nee, deze zijn niet welkom in de textielcontainers. Ze bestaan voornamelijk uit (niet textiele) vulling en zijn niet bruikbaar. Dit geldt ook voor matrassen. Op de gemeentewerf informeren ze inwoners waar deze spullen wel ingeleverd kunnen worden. 

Donatie aan het Jacoba van Beierenfonds

Met een deel vanuit de opbrengst van de textielinzameling wordt het Jacoba van Beierenfonds gesteund. Het Jacoba van Beierenfonds is er voor en door inwoners van de gemeente Teylingen met als doel de leefbaarheid en kwaliteit van de samenleving te verbeteren. Het gemeenschapsfonds bestaat uit een stichting die gelden inzamelt. Daarmee steunt het burgerinitiatieven in de gemeente Teylingen, die van algemeen maatschappelijk nut zijn.

Andere goede doelen

Door het gedoneerde textiel krijgen mensen in Nederland met een afstand tot de arbeidsmarkt een mogelijkheid op werk in een van onze vijf sorteervestigingen. In Afrika en India bieden de donaties kansen aan textiel gerelateerde projecten. Vrouwen wordt een vakopleiding tot naaister geboden en ondernemerschapstraining vergroot hun kans een eigen onderneming te starten. Voor kinderen in India, waarvan de ouders in de textielindustrie werken, is het Step-Up programma dat de kinderen uit deze risicovolle productieomgeving houdt. Ze worden in dit project voorbereid op het reguliere basisonderwijs. De projecten zijn gericht op zelfredzaamheid en duurzaamheid.

Uit de krant