Afbeelding
Foto: pixabay

Nog onduidelijkheid over loonkostensubsidie

Politiek

Teylingen • De jury is nog niet uit wie er het gelijk heeft in de zaak rond de loonkostensubsidie. De Bollenstreekgemeenten, verbonden binnen de Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD), beperkten de subsidie, maar dat is volgens het ministerie in strijd met de wet. Een eerder gesprek tussen beide partijen bracht nog geen uitsluitsel. Deze week vergadert de ISD over de kwestie.

Door Nico Kuyt

Vanwege de uit de pan gerezen kosten verlaagden de gemeenten de subsidie van een vergoeding voor 40 uur in de week, naar 25,5 uur. Het wekte een protest op, zoals bij werkgevers die personeel met een afstand tot de arbeidsmarkt onder contract hebben en waarvoor deze subsidie geldt. Op maandag 14 mei sprak de raadscommissie Welzijn over de zaak, want volgens de partijen van de oppositie, CDA, PvdA, GroenLinks en ChristenUnie, heeft wethouder Arno van Kempen de gemeenteraad onvoldoende geïnformeerd. Hij had in de raad van 26 april toegezegd dat hij diezelfde week van het gesprek met het Rijk nog een terugkoppeling zou geven. Als daarin de uitkomst is dat het in strijd is met de wet, dan zou de verlaging van de subsidie meteen worden teruggedraaid.

In de commissie verklaarde de wethouder dat hij over het gesprek de raad wel degelijk tijdig heeft geïnformeerd, namelijk door een brief van de ISD. Op verzoek van het ministerie is er na het gesprek een radiostilte afgekondigd om het verslag van de vergadering van het ministerie met deze van de ISD op 'elkaar af te stemmen'. Zolang er nog onduidelijkheid heerst of het in strijd is met de wet of niet, is er geen reden om het direct weer terug te schroeven.

Versoepeling

In het Dagelijks Bestuur van de ISD wordt deze week er verder over gesproken. Op verzoek van de partijen van de coalitie, VVD, Trilokaal en D66, brengt Van Kempen daar het voorstel in om zolang er geen helderheid is, een versoepeling door te voeren. Het betreft het weer terugdraaien naar 40 uur voor hen die een vast contract of een eerste tijdelijk contract hebben, maar niet voor hen die een tweede of derde tijdelijk contract hebben.

Oppositie houdt motie aan

De oppositie gaf aan een motie, om lopende de gesprekken met het ministerie de verlaging en beperking van de subsidie al meteen geheel terug te schroeven, nog aan te houden tot een volgende raadsvergadering. Zij vrezen een zeer lang gesteggel tussen beide partijen.

Uit de krant