De gebouwen aan de Herenstraat zijn gesloopt en de grond wordt klaargemaakt voor de nieuwbouw van de Posterijen. | Foto: MV
De gebouwen aan de Herenstraat zijn gesloopt en de grond wordt klaargemaakt voor de nieuwbouw van de Posterijen. | Foto: MV

Ontwikkelaar Herenstraat gaat schade door heien vergoeden

Politiek

Voorhout • De ontwikkelaar De Raad Bouw zal de schade vergoeden die veroorzaakt is door het met trillingen heien van de bouwontwikkeling aan de Herenstraat.

Door Nico Kuyt

Wethouder Bas Brekelmans maakte dat bekend tijdens een inspraak in de raadscommissie Ruimte van omwonende Van Rossum uit de Boekhorstlaan. Er zouden tijdens de werkzaamheden geen trillingen geproduceerd worden, maar de bewoners werden ruw gewekt door het rammelen van de ramen in de sponningen en het ontstaan van scheuren. Op hun noodkreet aan de gemeente werd niet afdoende gereageerd. Zij hebben uiteindelijk zelf juridische bijstand moeten inroepen.

Overlast

"Waarom heeft de gemeente niet gehandhaafd? Wat gaat gemeente doen? Wij maken ons ernstig zorgen", aldus de bewoner tijdens de commissie. De wethouder kon aangeven dat De Raad eveneens 'goed baalde'. "De ontwikkelaar is verantwoordelijk om dat te voorkomen. Zij hebben gezegd: 'Wij lopen daarvoor niet weg en zijn daarvoor verzekerd. Een expert komt de schade opnemen. En als veroorzaakt door de trillingen zullen wij die vergoeden'", maakte Brekelmans bekend.

De gemeente moet naar zijn mening in het vervolg meer een oog en oor aan zulke ontwikkelingen verlenen en zorgen dat bij nieuwe plannen de overlast beperkt blijft. De schade aan de gebouwen is voor de verzekering De Raad Bouw.

Juridisch

De wethouder kijkt nog of er iets te regelen valt met de juridische kosten die de bewoners hebben uitgegeven. De Raad Bouw heeft aangegeven daar niet voor te willen opdraaien.

Uit de krant