Vincent Kalkman onderweg tijdens de Elfsteden Loop. | Foto: pr.
Vincent Kalkman onderweg tijdens de Elfsteden Loop. | Foto: pr. Foto: pr.

Warmonder Kalkman loopt Elfstedentocht in dertig uur

Sport

Warmond • Ren maar eens 230 kilometer door Friesland. De in Warmond woonachtige Vincent Kalkman deed het en liep de Elfsteden Ultraloop binnen 30,5 uur. 

Kalkman finishte al in meerdere 100 kilometer lange ultramarathons, in de 120 van Texel en de 100mijl van Sint Annen. Ook liep hij bij het NK 24 uur in totaal 179 kilometer.

Op zaterdag 19 mei was de start in Bolsward. Na het startschot van ultraloper Ron Teunisse, begonnen de 40 deelnemers aan de elfstedenloop. Kalkman vertelt over de loop: "Het enige doel van deze ultraloop was voor mij om de finish te halen, dus ik wist dat ik zo langzaam mogelijk, maar wel met de nodige marge voor de eerst cuttoff, moest lopen. Ik had door de (langzame) trainingsresultaten de keus gemaakt om 6:45/km te lopen, wat mij ongeveer een uur op 100 kilometer speling zou geven. Na ongeveer 18 kilometer kwam ik aan bij de eerste stempelpost in Harlingen. Vlak voor de post moest ik nog een bruggetje over. Op het moment dat ik er net overheen was gingen de slagbomen dicht. Wat een geluk!  Dat kan voor 'in het koppie' misschien slecht uitpakken en dan moet je nog ruim 210 kilometer. Ik dacht ook meteen aan de lopers achter mij. Zelf had ik twee jaar geleden in de 100 mijl van Sint Annen ruim 10 minuten moeten wachten voor een brug. Dat was mentaal geen pretje".

Misselijk

Na Harlingen loopt Kalkman verder naar Franeker, en via Hallum, Ferwert en Holwerd naar Dokkum. De eerste 100 kilometer loopt hij in 11 uur en 40 minuten. Daarna begint hij het steeds zwaarder te krijgen. "Door de spanning werd ik misselijk. Gelukkig stond mijn vrouw Iris na 130 kilometer klaar om mij even een dikke knuffel te geven. Helaas kreeg ik daarna steeds meer last van misselijkheid. Dat was zwaar en ik werd steeds negatiever." Door zijn dip en het vele wandelen raakt Kalkman achter op schema. Eten en drinken lukken niet meer en na 155 kilometer denkt hij aan stoppen. "Ik was bang dat ik het tweede peilmoment niet zou halen. Dat lag op 160 kilometer. Loop je dat niet binnen 21 uur, dan moet je uit de wedstrijd. Ik kwam bij dat peilpunt en gelukkig mocht ik door. Ik kon het bijna niet geloven en de opluchting was enorm. Maar ik wist ook dat ik nog 70 kilometer moest. Om die reden liet ik me verzorgen door mijn crew en heb ik even in een stoel gelegen. Daarna sloeg ik aan het rekenen over welk tempo ik moet lopen in die laatste kilometers." 

Wat wil ik nou eigenlijk?

De Warmonder staat op en loopt weer door. Het lijkt goed te gaan, maar al snel krijgt hij het toch zwaarder. "Ik vond mezelf zielig en moe. Alles deed pijn. Die gedachtes hield ik tot de 175 kilometer. Daar gaf een van mijn begeleiders, Buddy, mij de keuze: of je loopt nu door, of je stopt ermee. Als iemand dat zegt, dan gaat er van alles door je heen. Want wat wil ik nou eigenlijk zelf? Dit is wat ik gevraagd heb van mijn team om te doen en ik heb het meer dan dat gekregen van ze. Allemaal hielpen ze me. David schudde me benen actief los en was een geweldige inspirator. Leo die precies wist wat ik wilde hebben door alleen maar met mijn hand te gebaren. Buddy was de drill instructor op de juiste momenten. Michiel liet mij ontspannen en genieten van het avontuur, maar ook coachte hij op het ademen tijdens de race. Daarnaast stond Iris in Bolsward nog steeds urenlang op mij te wachten."

Kalkman denkt nog een keer na. Krijgt hij spijt als hij uitstapt? Het blijft het omslagpunt te zijn. Vanaf het 175 kilometer punt blijft hij positief en vindt een ritme. De focus is enorm en hij haalt zelfs lopers in. Bij de stempost in Stavoren krijgt hij van het publiek een daverend applaus. 

Vrouw bij de finish

Dan gaan de laatste zes kilometer naar Bolsward in. "Ik heb intens genoten. Zo'n ontvangst heb ik nog nooit meegemaakt. Wat een publiek!". Zijn grootste fan is er ook bij. "Op de finishlijn staat mijn allergrootste kanjer Iris. Wat super super gaaf dat ze daar in het midden stond. Na 30 uur en 28 minuten lopen was ik weer binnen. Volgens mij heb ik haar de meest stevige en intense knuffel ooit gegeven!". 


Vincent Kalkman (derde van rechts) wordt ondersteund door een team van verzorgers, coaches en zijn vrouw Iris. | Foto: pr.

Uit de krant