Raadslid Lena Budko (GroenLinks) vuurt vragen af op wethouder Brekelmans, die gelaten toekijkt. | Foto: Nico Kuyt
Raadslid Lena Budko (GroenLinks) vuurt vragen af op wethouder Brekelmans, die gelaten toekijkt. | Foto: Nico Kuyt Foto: Nico Kuyt

Raad akkoord met bouw achter Liduina

Politiek

Teylingen • Het bestemmingsplan om de bouw mogelijk te maken van 28 koopwoningen achter Liduina op de hoek Endepoellaan met De Weiden, kreeg vorige week unaniem de instemming van de gemeenteraad.

Door Nico Kuyt

Voordat het bestemmingsplan werd aangenomen, stelden de fracties van VVD, PvdA, CDA en GroenLinks nog vragen rond duurzaamheid, speculatie en de wens voor goedkopere woningen. Wethouder Bas Brekelmans zegde de raad toe om te kijken of er slag gemaakt kan worden in de afspraken met de ontwikkelaar over ambitieuzere doelen voor duurzaamheid. In dit project is het niet mogelijk, want het voortraject is al jaren geleden begonnen. Hij heeft het nog wel de ontwikkelaar gevraagd, maar dan moet de onderhandeling opnieuw gevoerd worden en de prijzen die destijds zijn afgesproken worden dan weer ter discussie gesteld. En die vallen sindsdien door de marktontwikkeling hoger uit. Over een anti-speculatiebeding, een andere vraag die uit de raad werd gesteld, gaat hij een notitie over schrijven. Dat beding of te regelen door een afspraak met de ontwikkelaar, moet ervoor zorgen dat kopers er ook gaan wonen en niet dat beleggers de woning direct weer verkopen en zo binnen een paar weken tienduizenden euro's rijker worden. Dat zorgt namelijk dat die woningen te duur kunnen worden voor bijvoorbeeld een doelgroep als starters.

Uit de krant