Afbeelding
Foto: pr

Fonds 1818 is jarig en trakteert deze zomer op kinderworkshops en het boek Goed Geld

Algemeen

Regio • Omdat Fonds 1818 200 jaar bestaat, pakt het uit met allerlei activiteiten. In het Haagse Nutshuis kunnen kinderen spaarvarkentjes en – huisjes maken en bankbiljetten ontwerpen en drukken. Ouders en grootouders die meekomen, krijgen een gratis exemplaar van het boek Goed Geld over de geschiedenis van de Nutsspaarbank en Fonds 1818.

De workshops vinden plaats op woensdagmiddag 27 juni, 18 juli en 8 augustus van 14.00 tot 15.30 uur en zijn onderdeel van Zegels & Pegels, een interactieve tentoonstelling voor de hele familie over de rijke historie van de Haagse Nutsspaarbank en Fonds 1818. Het is precies 200 jaar geleden dat deze bank, waaruit het fonds is voortgekomen, werd opgericht.  Onderaan dit bericht staat hoe u zich kunt aanmelden.

Boek Goed Geld 
Alleen tijdens de drie workshopdagen ontvangen bezoekers van de expositie en de ouders / begeleiders van de kinderen die deelnemen aan de workshops een gratis exemplaar van Goed Geld. Zegels & Pegels is gebaseerd op dit boek van historici Wim Willems en Henk Looijesteijn, dat onlangs verscheen bij Boom uitgevers Amsterdam.

Samen doken zij in de geschiedenis van een filantropisch fenomeen: de Nutsspaarbank. Het was een bank zoals we die nu niet meer kennen. Het draaide niet om winst maken en rijk worden, maar het was de bedoeling dat zoveel mogelijk mensen gingen sparen. Vooral gewone mensen met een kleine beurs. Bij hen lag armoede op de loer. Door wat geld opzij te leggen konden zij toch hun hoofd boven water houden. En dat bleek goed voor iedereen. Dat was echte winst. De bank groeide uit tot een organisatie met bijna honderd kantoren in Den Haag en omgeving.

Fonds 1818
In 1992 fuseerde de Haagse Nutsspaarbank met de VSB bank, de latere Fortis bank. VSB 'kocht' de bank door aandelen te steken in de stichting achter de Nutsspaarbank: het huidige Fonds 1818. Tot op de dag van vandaag houdt het fonds de ideële gedachte achter de Nutsspaarbank levend door het geven van geld, advies en begeleiding en door zelf maatschappelijke projecten uit te voeren in de regio. www.fonds1818.nl

Het Nutshuis
Het voormalige hoofdkantoor van de Nutsspaarbank, het Nutshuis, heeft een functie gekregen die overeenkomt met de doelstellingen van Fonds 1818: het streeft naar maatschappelijke winst en verhuurt ruimtes aan organisaties met sociaal-maatschappelijke ambities. Daarnaast organiseert het Nutshuis programma's over maatschappelijke kwesties. Ook kan iedereen gratis wisselende exposities bezoeken en bij mooi weer vertoeven in de Nutstuin. www.nutshuis.nl 

Aanmelden workshops
In verband met de voorbereidingen ontvangt Fonds 1818 graag van tevoren een kort bericht per mail (sturen naar eijkelboom@fonds1818.nl) met daarin het aantal kinderen dat u meebrengt en naar welke workshop hun voorkeur uitgaat.

Uit de krant