Afbeelding

Tweede Kamerlid René Peters bezoekt MareGroep

Politiek

Voorhout • Tweede Kamerlid René Peters bracht op maandag 20 juni een werkbezoek aan MareGroep N.V. in Voorhout. De CDA-woordvoerder voor onder meer de Participatiewet werd vergezeld door beleidsmedewerker Sybrinne de Vries, ook CDA-raadslid in Teylingen.

Aanleiding voor Peters' bezoek zijn de zorgen die voorzitter Gerard Verheij van de Raad van Commissarissen heeft uitgesproken naar het CDA over de problemen van de SW-bedrijven. In 2015 zette de Participatiewet een stop op de instroom van mensen die onder meer bij MareGroep aan het werk gingen, of via het bedrijf werden gedetacheerd. De personeelsuitstroom, door natuurlijk verloop, gaat intussen gewoon door. Daardoor heeft MareGroep steeds meer moeite het aangenomen werk uit te voeren, en daarmee uit de rode cijfers te blijven.

Verruiming

Peters: "Mensen moeten en kúnnen aan het werk bij een bedrijf als Maregroep. Landelijk staan er zo'n 200.000 mensen aan de kant. Als we daar niets aan doen, zijn die over 10 jaar definitief verloren voor de arbeidsmarkt." Het Kamerlid sloot zich daarmee aan bij de oproep van commissaris Verheij om het voor meer werkzoekenden uit de Participatiewet mogelijk te maken aan de slag te gaan via bedrijven als MareGroep. De mogelijkheden hiertoe zijn er, zo blijkt op diverse plaatsen in het land. Daarnaast zijn er ook 'Haagse' maatregelen die kunnen bijdragen, zoals verruiming van de mogelijkheden voor beschut werk en de terugkeergarantie hierin bij uitstroom.

Loondispensatie

In zijn gesprek met bestuur en Raad van MareGroep stond Peters ook stil bij de discussie rond de loondispensatie, die in de toekomst de loonkostensubsidie zal vervangen. Een belangrijk onderwerp, met name voor het ServicePunt Werk (SPW), waarmee MareGroep nauw samenwerkt om de re-integratie binnen de Kust-, Duin- en Bollenstreek vorm te geven. Hij legde uit hoe loondispensatie een goed instrument kan zijn. "Maar", benadrukte hij, "voorwaarde voor de inzet is dat het instrument begrijpelijk is voor bedrijven en voor werknemers. En lonend voor beide partijen!"

Uit de krant