De heer Boer overhandigt namens een groep bewoners een pakket handtekeningen aan de voorzitter van de commissie, Frans Nederstigt. | Foto: NK
De heer Boer overhandigt namens een groep bewoners een pakket handtekeningen aan de voorzitter van de commissie, Frans Nederstigt. | Foto: NK

Nog geen keuze voor een variant voor de herinrichting van de Herenweg

Politiek

Warmond • De raadscommissie Ruimte heeft vorige week wethouder Rob ten Boden nog geen richting gegeven welke variant voor de herinrichting van de Herenweg hij verder kan gaan uitwerken. De commissie wil eerst meer informatie hebben om een goede afweging te kunnen maken. De wethouder gaat de info proberen samen te stellen en in september zal de raadscommissie opnieuw de herinrichting bespreken.

Door Nico Kuyt

B&W heeft vier varianten opgesteld voor de herinrichting van de doorgaande route Oranje Nassaulaan, Sweilandstraat, Herenweg en het Oosteinde, die in zwaarte oplopen van niets doen tot aan flink aanpakken.

Vanwege het prijskaartje stelde B&W voor om de op één na goedkoopste variant uit te laten werken. Met deze 'variant 2' worden maar enkele plekken aangepakt, zoals een kort stukje 30 km/u-zone maken bij het Trefpunt. De aanpak kost ongeveer een miljoen. De duurste variant, de keuze van de inwoners tijdens de participatie, loopt naar 6 miljoen.

Handtekeningen

De raadscommissie maakte vorige week maandag tijdens een opiniërende bespreking nog geen keuze. Zij vonden het voorstel te onvoldragen. Zij werden daarbij aangespoord door drie insprekers en een aantal brieven die vooraf aan de commissie werden gezonden.

Zo overhandigde de woordvoerder van bewoners op het smalle deel van de Herenweg van splitsing tot spoor, een pakket handtekeningen aan de commissie. Zij willen ook een 30 km/u-zone. Dat wenst tevens een bewoonster aan het Oosteinde. Daarnaast maakt zij zich zorgen over het verdwijnen van het voetpad.

Participatie niet voor niets

Een derde inspreker vroeg zich af of de inspraak van de bewoners niet voor niets is geweest. Volgens hem zijn vele bewoners daar niet echt gerust op.

Ook enkele fracties in de commissie plaatsten hierover vragen. Zij willen van de wethouder de resultaten van de inspraak zien, zoals de groene stickers van de bezoekers met suggesties en opmerkingen die destijds tijdens de bijeenkomsten op de kaarten zijn geplakt. Ook wensen zij een meer gedetailleerde uitwerking van de knelpunten met de kosten, om zo een mix te kunnen maken van maatregelen, dus de varianten kunnen opknippen per straatdeel en niet alleen maar te kunnen kiezen voor één enkele variant voor de gehele Herenweg.

De wethouder komt daarmee in september na het zomerreces in de commissie mee terug en dan wordt de opiniërende bespreking voortgezet.

Uit de krant