Collecteren voor het Oranje Fonds: de opbrengst komt ten goede aan sociale initiatieven.
Collecteren voor het Oranje Fonds: de opbrengst komt ten goede aan sociale initiatieven. Foto: Stefan van der Kamp

Zuid-Holland haalt meeste geld op tijdens Oranje Fonds Collecte

Algemeen

Regio• In Zuid-Holland is dit jaar, net als in 2016 en 2017, het meeste geld opgehaald tijdens de landelijke Oranje Fonds Collecte. In de week van 22 t/m 26 mei gaven Zuid-Hollanders in totaal 110.195,68 euro aan de collectanten. Noord-Holland staat op een tweede plek met 85.005,63 euro. In totaal leverde de collecte dit jaar 558.390,95 euro op.

Hoewel dit een prachtig resultaat is, steekt Zuid-Holland iets minder goed af wanneer er naar de relatieve cijfers gekeken wordt. Met gemiddeld 0,17 euro per bereikte voordeur blijken de Zuid-Hollanders minder vrijgevig dan de inwoners van de andere provincies. De gulste provincie is dit jaar Friesland met gemiddeld 0,27 euro per bereikte voordeur. Ook de Overijsselaren en Zeeuwen hebben gul gegeven. In die provincies werd respectievelijk gemiddeld 0,24 euro en 0,23 euro per bereikte voordeur opgehaald. De collectanten leverden het opgehaalde collectegeld in bij een RegioBank in de buurt. Zij zorgden vervolgens voor een vlotte en veilige afdracht van het geld.

De Zonnebloem
De organisatie die in Zuid-Holland het meeste geld wist in te zamelen is De Zonnebloem afdeling Berkel en Rodenrijs. Zij zetten zich in voor eenzame ouderen en mensen met een lichamelijke beperking. Zij wisten 1.790,51 euro bij elkaar te collecteren om iets extra's te doen voor hun doelgroep. De hoogste opbrengst werd dit jaar ingezameld door educatietuin De Heimanshof uit Hoofddorp. Zij haalden maar liefst 3.707,47 euro op.

Koggenland
Noord-Holland levert niet alleen de organisatie met de hoogste opbrengst, maar ook de vrijgevigste gemeente. In Koggenland gooiden mensen per bereikte voordeur het meest in de collectebus: 1,64 euro. Dat is fors meer dan in de gemeenten die op een gezamenlijke tweede plek staan. In het Overijsselse Olst-Wijhe en het Gelderse Wijchen gaven mensen gemiddeld 1,09 euro aan de collectant. De vrijgevigste gemeente van Zuid-Holland is Korendijk. Daar kregen de collectanten gemiddeld 0,75 euro per bereikte voordeur.

Samen veel bereiken
Peter Douwes, directeur Oranje Fonds: "De duizenden collectanten laten zien dat je samen heel veel kunt bereiken. Dankzij hun inzet kunnen we tal van projecten steunen. En zo worden mensen uit de eenzaamheid of uit de armoede gehaald, voelen nieuwe Nederlanders zich welkom, en kunnen mensen met een beperking gewoon meedoen in de samenleving. Ik ben alle deelnemers aan de collecte ongelooflijk dankbaar."

Collecte
Het was de vierde keer dat het Oranje Fonds deze landelijke collecteweek organiseerde. Deelnemende stichtingen en verenigingen ontvangen de helft van hun opbrengst en besteden dit aan hun doelstelling. Het Oranje Fonds besteedt de andere helft aan sociale organisaties in de provincie waar is gecollecteerd. Alle kosten van de collecte (organisatie, materiaal) zijn voor rekening van het Oranje Fonds. RegioBank neemt de kosten voor het geldtransport op zich. Hierdoor wordt elke euro uit de collectebussen besteed aan sociale initiatieven. Dat maakt de Oranje Fonds Collecte uniek.

Oranje Fonds
Het Oranje Fonds streeft ernaar dat niemand zich buitengesloten voelt en iedereen mee kan doen in de samenleving. Daarom steunt het jaarlijks duizenden projecten die mensen met elkaar verbinden. Die steun bestaat uit geld, aandacht en advies. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Uit de krant