Kunst in Zwart-Wit in Galerie de Pomp | De Teylinger
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225518&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo deteylinger.nl
Foto: pr.
Warmond

Kunst in Zwart-Wit in Galerie de Pomp

Warmond • In de anders zo kleurrijke Galerie de Pomp is van 5 juli tot en met 8 augustus de thematentoonstelling 'Zwart-Wit' te zien. Dit krachtige thema is door twaalf exposanten en door de fotoclub 'De Bloembollenstreek' uit Sassenheim uitgewerkt.

De deelnemers zijn Ramon van Driel (fotografie), Hendrik Jan Brakels (tekeningen), Celine van Hoek (tekeningen), Wim Bodde (etsen/tekeningen), Pim Rusch (fotografie), Tessa Droog (keramiek), Cora Clements (kettingen), Wilma Marks (portretten), Maja van der Zijden (schilderijen), Sophie Vrolijk (schilderijen/ tekeningen), Mary Meeuwenoord (pentekeningen), Cees Dubbelaar (olieverfschilderijen) en Fotoclub de Bloembollenstreek. 

Hendrik Jan Brakels – tekeningen, wit op zwart
Hendrik Jan, oorspronkelijk docent tekenen/handvaardigheid, maar al vele jaren werkzaam als dtp'er (drukwerkopmaak), toont zwart-zit tekeningen, maar dan met witte tekenmaterialen op zwart papier. Dat vraagt om andersom denken: de lichte partijen en highlights tekenen i.p.v. contouren en schaduwen. De geëxposeerde werken zijn allen gemaakt bij Draw Club Leiden, een wekelijkse bijeenkomst van tekenaars, schilders en illustratoren in een vrijblijvende sfeer.

Celine van Hoek – tekeningen
Het kleine illustreert het grote. Dat is wat Celine laat zien in haar werk. Grote vraagstukken van de wereld pakt zij in kleine verbeeldingen, met aandacht voor materiaal, detail en lijn. En graag zo nu en dan op het randje.

Wim Bodde – etsen, tekeningen
Wim is een 72-jarige etser uit Leiden. Hij heeft het vak geleerd bij ARS in Leiden. De hier getoonde etsen zijn gebaseerd op foto's van zijn hand, gemaakt in Berlijn, Riga, Istanbul en Leiden. Het zijn lijnetsen, waarin met de aquatint-techniek grijstonen zijn aangebracht. Daarmee is te bepalen welk deel van de afdruk wit zal blijven, lichtgrijs, donkergrijs of zwart.

Pim Rusch – fotografie, abstract
Al 20 jaar is Pim werkzaam als fotograaf in Leiden. Vanuit zijn studio verzorgt hij zowel fotografie in opdracht als vrij werk. Het vrije werk wordt gecreëerd vanuit zijn eigen emotie of een reflectie op een omgeving waar een foto tot zijn recht moet komen. Diverse werken hebben reeds hun weg gevonden naar bedrijven en particulieren.

Tessa Droog – keramiek
Tessa maakt contrastrijke, organische objecten van keramiek. In haar werk wordt zij geïnspireerd door de natuur en de 'onzichtbare' wereld van micro-organismen, schimmels en koralen. De oneindige cyclus van de natuur – groei, bloei en verval – worden op haar eigen kenmerkende manier vertaald in abstracte sculpturen. Met haar werk nodigt zij mensen uit 'een beetje verder te kijken' door iets extra's toe te voegen zoals structuren, sporen, een interessante binnenwerk, of juist ergens wat weg te laten. Tessa werkt met verschillende kleisoorten en porselein. Naast haar objecten maakt zij ook sieraden van porselein, een kleine collectie gebruiksgoed en bijzondere urnen en gedenkmonumenten. Ook werkt zij in opdracht. Tessa heeft haar opleiding gevolgd aan de keramiekopleiding SBB in Gouda. Daarna heeft zij zich 2 jaar gespecialiseerd in handvormen en het zelf samenstellen van glazuren. Zij is lid van de Nederlandse Vakgroep Keramisten en Westlands kunstenaarscollectief WIT.

Cora Clements – kettingen in verschillende materialen
Haar grote hobby is het ontwerpen van sieraden, veelal van zachte materialen zoals zijde en mooie garens. Ook maakt zij gebruik van leer en rubber. Zij probeert altijd één exemplaar te maken zodat ieder sieraad uniek is.

Wilma Marks – portretten
Wilma schildert abstract en figuratief. Mens en natuur zijn haar inspiratiebronnen. In deze expositie doet ze met haar zwart-wit werken van muzikanten en filmsterren mee waar ze al vanaf 1995 aan werkt en dit thema haar tot op heden nog steeds boeit.

Maja van der Zijden – abstract, magisch realistisch
Maja is met schilderen begonnen in 1998 en werd in 1999 toegelaten, met de opleiding "je bent eigenlijk een beeldhouwer", op de Haagse Vrije Academie. Zij volgde 3 jaar zeer intensief uiteenlopende schilderopleidingen. Kunstenaars waar zij veel van heeft geleerd zijn bijvoorbeeld Pien Hazenberg, Ed van der Kooi, Ton Steenbergen, Willem van den Broek, Caroline Ruizeveld, e.a. De docenten van de academie vinden haar een colorist met geheel eigen signatuur, zelfs bij deze zwart-witte selectie. Zij schildert elke dag en het is geen uitzondering dat er 30 tot 40 laagjes op een schilderij over elkaar zijn aangebracht. Al die lagen zorgen voor het leven in een schilderij.

Sophie Vrolijk – schilderijen, tekeningen
In haar portretten van mensen en dieren is Sophie op zoek naar kleine imperfectie en een gevoelige sprekende blik. Karakteristiek aan haar werk zijn de fijne lijnen, de invloed van mode en de legerachtergronden.

Mary Meeuwenoord – pentekeningen
Door de aanpak van verschillende technieken en materialen heeft Mary haar eigen beeldende creativiteit verder ontwikkeld. Ze is een Mixed Media collagefreak geworden, zoals ze zelf zegt. Sinds kort past ze ook letter-art in haar werk toe. Ze signeert haar werk met Mme, dat betekent Mixed Media maar is ook de paraaf van haar naam.

Cees Dubbelaar – olieverfschilderijen op vellum papier
Als een snapshot met potlood en verf vastgelegd maakt Cornelis (Cees) ons deelgenoot van een fantasiewereld die onze voorstelling prikkelt en ons laat fantaseren over andere beschavingen van mythische proporties in een ontwikkelend universum.

Fotoclub de Bloembollenstreek, Sassenheim – fotografie, natuur
De fotoclub bestaat al ruim 60 jaar uit een actieve groep mensen met een passie voor fotografie, die wekelijks bijeenkomen in het Onderdak in Sassenheim. De fotoclub kent een werkgroepstructuur waardoor men de mogelijkheid heeft om zich in een bepaald aspect van de fotografie te verdiepen. Een ervan is de zwart-witgroep waarvan op deze expositie enkele werken worden getoond.

Ramon van Driel – fotografie

De expositie in De Pomp (Dorpsstraat 38) is gratis te bezoeken op woensdag, donderdag en vrijdag van 15.00 tot 17.00 uur, op zaterdag vanaf 11.00 uur en op zondag van 13.00 tot 17.00 uur.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225518&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225521&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225519&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>