Anne van den Dool. | Foto: pr./Frans Eijck
Anne van den Dool. | Foto: pr./Frans Eijck Foto: pr./Frans Eijck

Lekker lezen, tips van de bieb!

Algemeen

Bieb • Anne van den Dool (1993), collectiespecialist van de Bibliotheek Bollenstreek en lezer in hart en nieren, deelt graag haar leestips. Dit keer: vrouwen in de picture, met nieuwe literatuur.

Emily Kocken: De kuur

Met De kuur schreef Emily Kocken een wervelend verhaal, waarmee ze teruggrijpt op Thomas Manns beroemde De Toverberg. De kuur verhaalt over de familie Altman, die, onder leiding van de excentrieke vader Yves, afreist naar het Zwitserse oord waar dit boek zich afspeelt. Vanaf het begin heerst echter verwarring, heeft Yves een geheime agenda en brengen onderdrukte verlangens alle personages in verwarring. Een boek om de aandacht bij te houden – maar lonen doet dat zeker.

Marja Pruis: Zachte riten

In Zachte riten volgen we de gedachten van poëziedocente Guusje, die overstelpt wordt door een stroom aan heftige gebeurtenissen: een dierbare collega blijkt doodziek en haar beste vriend wordt beschuldigd van plagiaat. Marja Pruis is literatuurcritica voor De Groene Amsterdammer, en dat merk je: dankzij de literatuurliefhebbende hoofdpersoon reflecteert Zachte riten uitgebreid op de kracht van het boek, het gedicht en alle andere kunsten – maar ook op die van de liefde. Een grote aanrader.

Han Kang: Wit

Zo gedetailleerd en meanderend als Emily Kocken en Marja Pruis schrijven, zo minimalistisch is Han Kang gebleven in haar novelle Wit. Terwijl de verteller ronddwaalt in Warschau, een stad getekend door haar verleden, blijft ze maar terugdenken aan het oudere dochtertje van haar ouders, dat na de geboorte slechts twee uur in leven bleef. Ieder kort hoofdstuk in Wit is opgehangen aan een voorwerp in die kleur: melk, het doodskleed, een witte pagina. Bijna poëzie, zo geconcentreerd en fijntjes is dit kunstwerkje.

EXTRA TIP: TAALCONSULENT LOEKA VAN DER KOOIJ

Marieke Lucas Rijneveld: De avond is ongemak

Een huiveringwekkend boek, dat je vastpakt en niet meer loslaat. Over een gereformeerd boerengezin waarin de oudste zoon overlijdt en ieder familielid op zijn eigen manier rouwt. Het verhaal wordt verteld door de twaalfjarige Jas, wiens gedachten en handelingen zo gedetailleerd en vleselijk zijn beschreven dat je elke keer weer huiverig aan een nieuw hoofdstuk begint.

Uit de krant