Hannerieke Dekkers en Arjan Heijl.
Hannerieke Dekkers en Arjan Heijl.

Sail Warmond: 80 boten door De Leede

Activiteiten

Warmond • Warmond verandert tussen dinsdag 24 juli en vrijdag 27 juli in een openluchtmuseum met erfgoedschepen. Tachtig boten liggen in een speciale haven bij Koudenhoorn, voor Paviljoen Koudenhoorn. Op donderdag 26 juli is het hoogtepunt van Sail Warmond: de Scheepsparade door De Leede. 'Zo kunnen we Warmond echt promoten.'

Het is nog ruim anderhalve week totdat de eerste historische erfgoedschepen Warmond binnenvaren, als Arjan Heijl aankomt bij Paviljoen Koudenhoorn. Hij heeft net de eerste van de twee spandoeken opgehangen met daarop de aankondiging. Als voorzitter van stichting Warmond Promotie is Heijl de spin in het web tijdens het grote botenevenement. Een jaar geleden raakte Warmond betrokken bij de plannen voor Sail Leiden, vertelt hij. "We hadden een bijeenkomst voor de hele regio, waarbij de bedoeling was om ideeën te verzamelen voor activiteiten. Pepijn Hijdra was daar namens Sail Leiden en liet weten op zoek te zijn naar een plaats waar alle deelnemende boten van hun evenement konden verzamelen. Toen heb ik direct Warmond aangeboden. Dat kunnen wij, als dorp met veel waterrecreatie, heel goed."

Toeristen

Zo kan het dat op dinsdag 24 juli in totaal tachtig erfgoedschepen in Warmond liggen. In de speciale haven liggen ze tot zo'n 80 meter uit de kade. "Straks zie je de overkant niet meer," lacht Heijl. "Volgens mij is het, als ze achter elkaar varen, ook ruim een kilometer aan boten."

Warmond staat als voorprogramma van Sail Leiden op de kalender. Het is de uitkomst van een gewilde samenwerking, zeker vanuit Warmonds oogpunt. Heijl: "Er is sinds enkele jaren ieder jaar een landelijk thema. Vorig jaar was dat De Stijl, dit jaar is dat water. Daar willen we als Warmond graag op meeliften. We willen graag aansluiting met Leiden, omdat daar de toeristen zijn die we ook graag naar Warmond willen krijgen. Op hun beurt kijkt Leiden ook naar ons om dingen te organiseren, zeker rond het thema water."

Potentie

De extra activiteit is een welkome aanvulling, legt Hannerieke Dekkers, verantwoordelijk voor de communicatie Warmond Promotie, uit. "Juli is een stille periode, hebben we geconcludeerd na een aantal bijeenkomsten. En dat terwijl er wel veel wateractiviteit is van recreanten. Om onze economie te ondersteunen, moeten we dus meer mensen naar het dorp krijgen. Dat kan alleen als er meer gebeurt en dus vinden we dat we daar met deelname aan Sail invulling aan kunnen geven." Heijl: "We zien de potentie van zo'n evenement zeker in. Het geeft ons vooral de gelegenheid om Warmond echt te promoten." Niet alleen toeristen zijn de doelgroep, ook de eigen inwoners. Dekkers: "Het is natuurlijk ook een fantastisch evenement voor mensen die niet op vakantie gaan. Ik heb daarnaast al Warmonders gehoord die volgende week wel weg zijn, en het jammer vinden dat ze er niet bij kunnen zijn."

Samenwerking in organisatie

Na de toezegging kwam het echte werk, want hoe organiseer je zo'n evenement. Heijl: "Daar hebben wij ook lang over nagedacht, net als de vraag wie dat gaan doen?" Dekkers: "We hoopten heel erg dat een aantal stichtingen het samen met ondernemers wilde oppakken. Toen dat niet helemaal van de grond kwam, heeft met name Arjen toegezegd de kar te willen trekken. 'Misschien springen ze er nog wel op', was onze gedachte."

Dat is gelukt, want uiteindelijk is Sail Warmond inderdaad een samenwerking geworden tussen stichtingen en bedrijven uit Warmond. De organisatie van de Schippertjesdagen gaat een tijdelijke haven voor Koudenhoorn creëren. Met pontons wordt een route aangelegd waardoor bezoekers van dichtbij de tachtig schepen kunnen bekijken.

Stichting Historisch Erfgoed De Kaag vaart met haar Kagenaar naar de Zwanburgerpolder. De activiteit is gratis toegankelijk en wordt gefinancierd door een donatie van het Jacoba van Beierenfonds. De gemeente Teylingen financiert ook een deel van Sail.

De Stichting Zeilvaart organiseert de Scheepsparade en de beurtveer. Bij die laatste moeten de deelnemende schippers op woensdag langs zoveel mogelijk havens. De schipper die de meeste havens heeft aangedaan, wint. "Het is voor recreanten op het water een mooie gelegenheid om de boten te zien," zegt Dekkers enthousiast.

Spectaculaire groet

Het meest bijzonder moet toch wel de grote Scheepsparade worden, denken Heijl en Dekkers. Op donderdag 26 juli varen de tachtig boten tussen 15.00 en 17.00 uur door De Leede. Die is voor de gelegenheid afgezet voor de pleziervaart. De brug bij Koudenhoorn moet voor zoveel boten open, en sluit een beperkt aantal keer zodat bezoekers van het recreatie-eiland een aantal keer weer naar het vaste land terug kunnen.

De Scheepsparade wordt afgenomen door een admiraal, de Witte Walvis. Dit is een Lemsteraak, en het admiraalsschip ligt afgemeerd tegenover de Gemeentehaven. De Commissaris van de Koning Jaap Smit en burgemeester Carla Breuer zullen de parade afnemen. De deelnemende schepen gaan de admiraal groeten. "Er is een speciaal protocol voor," zegt Heijl. "De bemanning van de schepen groeten de admiraal, het schijnt spectaculair te zijn." Niet alleen de Gemeentehaven is, met ook een spreekstalmeester in actie, een goede plek om te kijken. Ook in Park Groot Leerust komen de schepen langs. "Twee keer zelfs, al is dat wel afhankelijk van het weer. Is het windkracht drie of lager is, dan varen de schepen door Het Zomergat, gaan ze rechtsaf en varen ze helemaal naar Sprietlaak. Daar ligt een keerboei. Na het keren komen ze allemaal door De Leede."

Vaar mee op de Terra Nova

Ook de Terra Nova, met vijftig meter het langste schip, doet mee. Het schip is eigendom van de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB). Deze vereniging bestaat uit 1700 leden, waarvan zo'n 1.350 leden een schip hebben. DE LVBHB organiseert ieder jaar een manifestatie en die is altijd in een andere stad. Daar komen ze bij elkaar en houden ook meteen vakantie en doen de manifestatie. Dit jaar is dat dus Leiden, waar de Terra Nova ook in 1929 gebouwd is bij de firma Boot. Het schip stond, vanwege de prachtige vormen en glimmend lakwerk, bekend als 'De Parel van de Rijn'. Op het schip is ook een lezing van André van Noort namens Historische Genootschap Warmelda. Hij geeft op de toepasselijke locatie een presentatie over ambachtelijke scheepswerven. Tot slot kunnen veertig mensen ook meevaren op de Terra Nova tijdens de Scheepsparade. Zij kunnen zich aanmelden via de facebookpagina van Warmond aan de Kaag of via communicatie@warmondaandekaag.nl.

Andere ervaring

De twee Sail-evenementen in Warmond en Leiden hebben duidelijk ieder hun eigen programma. Wat die van Warmond uniek maakt? Heijl: "Bij ons liggen alle schepen op één plek. Daar die kleinschaligheid is het echt een openluchtmuseum. In Leiden liggen ze door de hele stad. Daarbij is het bij ons wat knusser. In Leiden zal het misschien drukker zijn. In Warmond hebben de schippers meer tijd voor de bezoekers. Dat vinden ze zelf vaak ook leuk. Alles bij elkaar maakt het dat het in Warmond echt een andere ervaring is."

Na afloop van de parade vaart een enkel schip door naar Leiden, maar de meesten blijven nog een nachtje in Warmond. Voor de schippers is afsluitend in Park Groot Leerust een barbecue. Op vrijdag vertrekken de overige erfgoedschepen richting de stad. Daar is de grootste vloot varend erfgoed ter wereld drie dagen te gast.


Een drijvend openluchtmuseum bij Koudenhoorn (programma)

Op woensdag 25 juli organiseert de Stichting Zeilvaart Warmond een Beurtveerwedstrijd. De finish is tussen 16.00 en 17.00 uur. Historisch Genootschap Warmelda organiseert 's avonds een presentatie over Ambachtelijke Scheepswerven. Op het 50 meter lange schip de Terra Nova zal André van Noort vertellen over vroegere tijden.

Scheepsparade

Op donderdag 26 juli is de grote Scheepsparade. Alle 80 schepen zullen tussen 15.00 en 17.00 uur in colonne door Warmond varen. De schepen zijn goed te bewonderen vanaf de Gemeentehaven en het Park Groot Leerust. Bij de Gemeentehaven geeft een spreekstalmeester informatie geven over schepen die voorbijvaren.

Kagenaar door sluisje

Stichting Historisch Erfgoed De Kaag vaart met haar Kagenaar naar de Zwanburgerpolder. De Kagenaar gaat door het sluisje de Zwanburgerpolder in. Een unieke ervaring, omdat het sluisje normaal niet toegankelijk is. De afvaart is op woensdag 25 juli en donderdag 26 juli om 10.00 en 12.00 uur. Er is ook een afvaart op woensdag om 14.00 uur. Deelname is gratis. De erfgoed route is mede mogelijk gemaakt door het Jacoba van Beierenfonds.

Rondleidingen

Voor wie meer wil weten over het dorp, zijn er rondleidingen. De VVV organiseert op dinsdag 24 juli, woensdag 25 juli en donderdag 26 juli rondleidingen door Warmond onder leiding van een gids. Er is een rondleiding om 10.00 en om 14.00 uur (muv donderdag om 14.00 ivm de Scheepsparade). De duur van de wandeling is circa 1,5 uur met een groep van maximaal 15 personen. Inschrijven hiervoor kan via de VVV.

Alle informatie is te vinden op www.warmondaandekaag.nl.

Uit de krant