Hoe goed is jouw huis beveiligd tegen inbraak?
Hoe goed is jouw huis beveiligd tegen inbraak? Foto: pixabay

Negen tips om inbraakrisico tijdens de vakantie te verkleinen

Algemeen

Regio • Wie op vakantie gaat, zit niet te wachten op ongewenste bezoekers op het thuisadres. Volgens Coen Staal, voorzitter van de Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW), hakt het er flink in als je terugkomt van vakantie en ziet dat je hele huis overhoop is gehaald: "Jaarlijks overkomt dit ongeveer 15.000 vakantiegangers."

De impact van zo'n inbraak is enorm. Met deze negen tips van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken maken bewoners het inbrekers veel moeilijker.

1. Plaats nieuw beslag met anticilindertrek­beveiliging op je voor- en achterdeur. Inbrekers zien dat op afstand en denken al snel dat de rest van het huis 'ook wel goed beveiligd' zal zijn.

2. Vraag iemand om de post, reclamedrukwerk en kranten regelmatig weg te halen en die niet in het zicht te leggen.

3. Zet een tijdschakelaar op alle lampen die normaliter 's avonds aan zijn en stel ze in op verschil­lende tijdstippen. Laat de lamp in de slaapkamer nog een kwartiertje aan nadat alle lampen in de woonkamer al uit zijn.

4. Doe je je lamellen of gordijnen normaal gesproken helemaal dicht bij het slapengaan, verander dat dan een paar weken voordat je op vakantie gaat. Laat ze half open zodat je wel naar binnen kunt kijken, maar geen zicht hebt op de hele kamer.

5. Berg juwelen en andere kostbaarheden op, liefst in een gecertificeerde kluis.

6. Maak je vuilcontainer met een hangslot vast of plaats ze in de schuur of berging. Inbrekers gebruiken ze als 'opstapje' om het vaak minder goed beveiligde slaapkamerraam open te breken.

7. Ruim je woonkamer en keuken juist niét perfect op. Laat een kopje op tafel staan bij een opengeslagen tijdschrift.

8. Vraag een van je buren om een oogje in het zeil te houden.

9. Post niet te veel op social media waaruit blijkt dat je langere tijd niet thuis bent.

Uit de krant