Annemieke Hermsen. | Foto: pr./Marjan Oesterholt
Annemieke Hermsen. | Foto: pr./Marjan Oesterholt Foto: Marjan Oesterholt

Lekker lezen, tips van de bieb!

Algemeen

bieb • Annemieke Hermsen is manager frontoffice bij de Bibliotheek Bollenstreek. Ze verliest zich graag in waargebeurde verhalen. Als moeder van twee jonge kinderen volgt ze het fascinerende leren-lezen-proces op de voet. Deze keer geeft zij dan ook een paar mooie kinderboekentips – voor alle leeftijden.

Marianne Busser: Het Winkelstraatje

Lezertjes gaan langs bij drie winkeltjes: het Letterwinkeltje van Opa Brom, het Cijferwinkeltje van Oma Blom en het Kleurenwinkeltje van Marjolein. In het Letterwinkeltje komt iedereen, van bakker tot koningin, letters kopen. In het Cijferwinkeltje komen de cijfers 0 t/m 9 aan bod. In het Kleurenwinkeltje is verf, klei en papier te koop en komen allerlei bezoekers: kinderen, kunstenaars en zelfs een clown die rode verf voor zijn neus nodig heeft. Leuk om op een speelse manier kinderen voor te bereiden op het zelfstandig lezen en schrijven. Vanaf ca. 4 jaar.

Tjibbe Veltkamp: Kom uit die kraan!

Bart houdt van de bouwplaats en gaat elke dag naar de grote machines kijken. Wanneer twee pubers hem op een middag uitdagen de werf op te gaan terwijl de bouwvakkers aan het eten zijn, grijpt hij zijn kans. Alleen… Bart vraagt de jongens de politie te bellen. Intussen bestuurt Bart een heleboel machines – uiteindelijk blijkt waarom. Mooi, humoristisch prentenboek met een onverwacht, schitterend plot, dat alleen de aandachtige lezer kan zien aankomen. Vanaf ca. 4 jaar.

Iris Stobbelaar: Stranders

Job moet altijd op zijn zusje Kaatje passen en daar baalt hij van. Op een dag is hij het zo zat dat hij haar weg wenst. Zo komt Kaatje terecht in een wereld van Stranders. Kan Job haar nog redden? Spannend, fantasierijk en overtuigend boek vol fantasiewezens. Ook qua spanningsopbouw is het verhaal geslaagd: steeds wanneer Job aan het eind van zijn avontuur gekomen lijkt, volgt weer een verrassende wending. Zelf te lezen vanaf ca. 10 jaar, maar ook heel geschikt als voorleesboek vanaf ca. 8 jaar.

Extra tip: Leesconsulent Eline Geursen

David Almond: De jongen die met de piranha's zwom

Wat doe jij als iemand aan je vraagt: 'Zal ik je leren in een bad met piranha's te zwemmen?' Stan gaat het avontuur aan: voor een groot juichend publiek duikt hij het aquarium in. Meneer Pirelli leert hem het grote geheim: hoe zorg je ervoor dat je niet door die enge vissen wordt opgegeven? In dit vermakelijke boek wordt dit geheim onthuld.

Uit de krant